Latest News

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Βασίλης Λεβέντης: Cult πολιτικός ή παρεξηγημένος προφήτης;(ΒΙΝΤΕΟ)


Αν πριν από λίγα χρόνια μας έλεγε κάποιος ότι το 2015 ο Βασίλης Λεβέντης θα μπει άνετα στη Βουλή και θα έχει μάλιστα πιθανότητες να γίνει και ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, τότε σίγουρα θα τον περνάγαμε ή για τρελό ή για ψηφοφόρο της
Ένωσης Κεντρώων.
Γράφει ο Μάκης Ρηγάτος
Τη δεκαετία του ’90 ο Βασίλης Λεβέντης υπήρξε η πιο cult μορφή της πολιτικής ζωής. Οι θρυλικές εκπομπές του στο Κανάλι 29, έχουν γράψει ιστορία.
Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Λεβέντη και ο χειμαρρώδης λόγος του στάθηκαν αφορμή να πέσει πολλές φορές θύμα τρολαρίσματος από τηλεθεατές, πριν ακόμα ανακαλυφθεί το τρολάρισμα.
Και όχι μόνο από τηλεθεατές, αλλά και από δημοσιογράφους. Ποιος θα ξεχάσει το «Προφίλ» του Πάνου Παναγιωτόπουλου στον ΑΝΤ1, και τη φαεινή ιδέα του γνωστού δημοσιογράφου και μετέπειτα πολιτικού να καλέσει τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων για να κάνει πλάκα μαζί του;
Ο «κόκκινος Πάνος» έφτασε στο σημείο να παραγγείλει μέχρι και πίτσα on air για τον Λεβέντη, σε μια εκπομπή που στιγμάτισε τη δημοσιογραφική του καριέρα.
Με τον καιρό ο Βασίλης Λεβέντης έριχνε τους τόνους. Το κανάλι 29 έκλεισε και μαζί του και ο κύκλος του ασυγκράτητου προέδρου. Στο Extra που συνέχισε τις εκπομπές του, ποτέ δεν είδαμε τον εκρηκτικό εκείνο τύπο, που έβριζε, έριχνε κατάρες και έκλεινε τους προβοκάτορες τηλεθεατές με το γνωστό και αγαπημένό «ο κύριος είναι ΠΑΣΟΚτζής, βρομερός, κλείστε τον» .
Ο πρόεδρος μεγάλωνε, ηρεμούσε και γινόταν ο γλυκός παππούς τον οποίο όλοι θα θέλαμε να έχουμε για να καθόμαστε στο τζάκι τα κρύα βράδια του χειμώνα και να μας λέει ιστορίες που έμοιαζαν με προφητείες.
Προφητείες. Η μαγική λέξη που απογείωσε τη δημοτικότητα του Βασίλη Λεβέντη. Το youtube το οποίο καθιέρωσε τον πρόεδρο στη συνείδηση του κόσμου, ως μια γραφική φιγούρα, έμελλε να τον μεταμορφώσει σε Γέροντα Παϊσιο της πολιτικής.
Το 2012 ανεβαίνει στο youtube ένα βίντεο με τις περίφημες προφητείες του Λεβέντη. Όσα έλεγε ο cult πρόεδρος παλιά και επιβεβαιώθηκαν στην μνημονιακή Ελλάδα.
Αυτό ήταν. Το βίντεο κάνει ρεκόρ «χτυπημάτων» και κοινοποιήσεων. Ο σοφός λαός αρχίζει να σκέφτεται ότι αδίκησε τον Βασίλη Λεβέντη. Αυτός τα έλεγε όμως κανείς δεν τον άκουγε επειδή όλοι τον θεωρούσαν γραφικό.
Η απόλυτη μεταστροφή (μέρους) του εκλογικού σώματος ολοκληρώνεται πριν τις τελευταίες εκλογές. Ο Γιώργος Μητσικώστας (ύστερα από πρόσκληση των ανθρώπων του Λεβέντη) ανεβάζει στο διαδίκτυο ένα βίντεο, στο οποίο ζητάει συγγνώμη από τον πρόεδρο αν τον αδίκησε με τη σάτιρα του.
Ο Λεβέντης βρίσκει την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί και παρουσιάζει το δικό του αφήγημα στον κόσμο: «Ορίστε. Εγώ σας τα έλεγα. Τα διαπλεκόμενα, έβαζαν το Μητσικώστα να με ξεσκίζει τόσα χρόνια, γιατί δεν ήθελαν το Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή».
Ο Λεβέντης εκτός από προφήτης είναι πλέον και ο κυνηγημένος από τη διαπλοκή πολιτικός που αξίζει μια ευκαιρία για να μπει στη Βουλή και να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Μπορεί ελάχιστοι να γνωρίζουν τις θέσεις και το πρόγραμμά του όμως για το σοφό λαό, αυτά είναι λεπτομέρειες. Η σκέψη «εδώ μπήκαν άλλοι και άλλοι γιατί να μην μπει και ο Λεβέντης;» αρκεί για να τα καλύψει όλα.
Και κάπως έτσι η πολιτική καριέρα του Βασίλη Λεβέντη απογειώνεται. Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της «Αγοράς» η Ένωση Κεντρώων στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 4,2% και στη εκτίμηση ψήφου 5,7% (ενώ το Γενάρη ήταν στο 2,5%). Και το πιο εντυπωσιακό;
Σύμφωνα με την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων της δημοσκόπησης από τον Δημήτρη Μαύρο ο Βασίλης Λεβέντης (κρατηθείτε) φτάνει στο 8,5% στις ηλικίες 18-34.
Σε κάθε περίπτωση στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αν δεν έχουμε κάποια συγκλονιστική αλλαγή, τότε ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια το όνειρο του Βασίλη Λεβέντη θα γίνει πραγματικότητα. Στην επόμενη Βουλή θα είναι και αυτός (Ίσως και στην Κυβέρνηση). Και θα μπορεί να το γιορτάσει με ένα δικό του τραγούδι.