Latest News

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ποια ήταν η τελευταία κυβέρνηση που άντεξε τέσσερα χρόνια στην εξουσία;


Κι όμως, η τελευταία φορά που μία ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξαντλήσει ολόκληρη την τετραετία, ήταν στο...
μακρινό 2000, όταν ο Κώστας Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην εξουσία μέχρι το 2004.

"Στόχος μας να εξαντλήσουμε την τετραετία".

Ποια κυβέρνηση... δεν το έχει πει τα τελευταία χρόνια;
Κάτι που μοιάζει λογικό, αν συλλογιστούμε πως η τελευταία φορά που μία κυβέρνηση έμεινε για τέσσερα χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν το 2000!

Και πρόκειται για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Στην Ελλάδα της δραχμής και του... νεοκατασκευασθέντος μετροπόντικα, ο Κώστας Σημίτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε μόλις διαδεχθεί τον Μιλτιάδη Έβερτ στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμαστε φυσικά στις "επεισοδιακές" εκλογές του 2000, τότε που... κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση Καραμανλή και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση Σημίτη, αφού τα exit polls "έδιναν" επικράτηση... στο νήμα για τη Νέα Δημοκρατία, πρόβλεψη που στα τελικά αποτελέσματα ανατράπηκε!

Ο Κώστας Σημίτης, λοιπόν, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 43,79%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ήρθε δεύτερη με ποσοστό 42,74%.
"Στοιχειωμένο" ρεκόρ!

Από τότε, είχαμε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004, που αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007 και τη νέα κυβέρνηση Καραμανλή που έκανε ξανά εκλογές σε 2 μόλις χρόνια το 2009.

Αμέσως μετά είχαμε την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, η οποία δύο χρόνια αργότερα έδωσε... τα ηνία στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες.

Ακολούθησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που έκανε τις εκλογές του Μαΐου του 2012, από τις οποίες δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση, με νέες κάλπες να στήνονται τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Τότε που σχηματίστηκε η νέα τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), η οποία και άντεξε για σχεδόν 2,5 χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2015.

Τότε που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε "σάρκα και οστά" κι έμεινε στην εξουσία μέχρι την αποψινή βραδιά, δηλαδή ούτε για επτά μήνες...