Latest News

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Πρόωρες εκλογές - Τα επόμενα βήματα. Οι πιθανές ημερομηνίες

Πάμε σε εκλογές - Τα επόμενα βήματα. Οι πιθανές ημερομηνίεςΠολιτικές εξελίξεις αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με τα σενάρια ήμαστε κοντά στην  προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτέμβρη, είναι...
η σημερινή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου φέρεται να έχει επιλέξει τη λύση της παραίτησης της κυβέρνησης ακόμη  και επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου -όπως εξηγούν-να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη διάλυση  της Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση της Βουλής, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες. Δεν  αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του.
Την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον συνεργάτη του και υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις είναι «είναι θέμα ωρών» ή «θέμα 24ωρών», ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέο ραντεβού των δύο ανδρών για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος πέραν από την κυβερνητική ιδιότητα του για την οργάνωση των εκλογών θεωρείται και ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται πιο πολύ από κάθε άλλον ο Πρωθυπουργός για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Επικρατέστερες ημερομηνίες
Πιο επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 13η Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείονται και οι δύο επόμενες, στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου δηλαδή. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να «τελειώνει» το ταχύτερο ώστε να μην υπάρχει παρατεταμμένη προεκλογική περίοδος και ταυτόχρονα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αξιολόγηση της οικονομίας χωρίς τα πολιτικά «βαρίδια».
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τα επόμενα 24ωρα, με επικρατέστερη ημέρα τη Δευτέρα.
Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου, οι οποίες διασφαλίζουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, τόσο έναντι της αντιπολίτευσης όσο και έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Όπως λένε οι θιασώτες της άποψης αυτής που προτείνουν εκλογές ως τις 20 Σεπτεμβρίου, τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να προσφύγει στις κάλπες διατηρώντας την υψηλή δημοτικότητα του και χωρίς να έχει υποστεί καμία φθορά από τα μέτρα.
Οι διερευνητικές εντολές
Τύποις, θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος των τριήμερων διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα και εν συνέχεια να ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.
Ωστόσο, εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Εφόσον επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η χώρα εισέρχεται πια -για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο- σε επίσημη προεκλογική περίοδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του λογαριασμούς και να ρίχνει από δω και πέρα όλο το βάρος στην κατάρτιση των λιστών και στην αναζήτηση του προεκλογικού διακυβεύματος μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.