Latest News

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Χωρίς σχέδιο μεταφέρουν τους πρόσφυγες στον Πειραιά- Μέχρι και εισιτήριο πλήρωσαν (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Χωρίς σχέδιο και προοπτική οι πρόσφυγες στον Πειραιά. Μέχρι και εισιτήριο πλήρωσανΜετά από μια πολύωρη περιπέτεια με στοιχεία διπλωματικού θρίλερ για τον τελικό προορισμό του έφτασε στον Πειραιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
μετά τις...
9 το πρωί. Οι περισσότεροι από όσους αποβιβάστηκαν λένε ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. «Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα» συμπληρώνουν με άλλους να λένε ότι τελικός προορισμός τους είναι η Γερμανία, άλλους να λένε ότι θα πάνε Νορβηγία και άλλους Σουηδία.
Περιγράφοντας το πώς έφτασαν στην Ελλάδα λένε ότι έφτασαν να πληρώσουν έως και 2.000 ευρώ το άτομο στους δουλέμπορους, ορισμένοι εκ των οποίων ζητούσαν και 1.000 ευρώ για ανήλικα παιδιά.
Το πλοίο μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένο να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη όμως η διαρροή ότι οι χιλιάδες μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα άλλαξε το σχεδιασμό.
Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η απάντηση του Αλέκου Φλαμπουράρη σε ερώτηση κατά την... παρουσίαση του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα για το ποια θα είναι η τύχη των σχεδόν 2.500 προσφύγων: "Εμένα ρωτάτε; Εγώ θεωρώ ότι μπορούν μέσα σε μία πολιτεία 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι η Αττική, να βρουν τον τρόπο".
Τους άφησαν, ξανά, έρμαιο της μοίρας τους. Τους άφησαν να ποδοπατηθούν για να μπουν στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στο κέντρο του Πειραιά και από εκεί, να ψάξουν ξανά μόνοι τους να βρουν τρόπο να πάνε στην πλατεία Ομονοίας!

60 ευρώ το κεφάλι! Τόσο πλήρωσαν οι μετανάστες από την Κω, τη Λέρο, τη Μυτιλήνη και την Κάλυμνο που μπήκαν στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο είχε ναυλώσει η κυβέρνηση από την ΑΝΕΚ για να μεταφέρει (στη Θεσσαλονίκη αρχικά, στον Πειραιά τελικά) πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά!

Η αποκάλυψη πως οι 2440 πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά πλήρωσαν εισιτήριο 60 ευρώ ο καθένας έγινε μόλις αποβιβάστηκαν στο λιμάνι. Έδειξαν στις κάμερες και τα εισιτήριά τους, τα οποία έγραφαν πως το δρομολόγιο ήταν Κως – Θεσσαλονίκη. Αλλά ενώ είχε ξεκινήσει το ταξίδι του Ελευθέριος Βενιζέλος, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε πόσο κακή ήταν η ιδέα να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί στην Ειδομένη, που αποφάσισε να αλλάξει ρότα στο πλοίο και να το στείλει στον Πειραιά...


Το πρωί της Παρασκευής, αποβιβάστηκαν στον Πειραιά 2440 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία. Το πλοίο ξεκίνησε από την Κω με 1308 πρόσφυγες και παρέλαβε 124 από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 από τη Μυτιλήνη.

Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την ΑΝΕΚ να νοικιάσει το Ελευθέριος Βενιζέλος (από κοινού το υπουργείο Μετανάστευσης και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ. Και φαίνεται πως αποφασίστηκε να... δώσουν κάτι για το "ενοίκιο" και οι ίδιοι οι πρόσφυγες.


Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το πλοίο να παραμείνει στην Κω για περίπου ένα μήνα αλλά οι αυξημένες ροές μεταναστών σε όλα τα νησιά, οδήγησε στην αλλαγή των σχεδίων.

Μόλις οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την... έλλειψη σχεδίου για το που θα μεταφερθούν! Κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση. Καμία μέριμνα. Κανείς δεν ήταν εκεί έστω για να τους μεταφέρει στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, που όλο καμάρι διαφήμισαν χθες η υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Θέλουν να φύγουν αρχικά για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για τη Γερμανία ή την Ολλανδία. Αλλά και αυτό, μόνοι τους θα το βρουν!

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό πρόβλημα εάν το Ελευθέριος Βενιζέλος από τον Πειραιά θα ακολουθήσει κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.
Στο λιμάνι του Πειραιά πάντως συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι εκφράζοντας την συμπαράσταση στους Σύρους πρόσφυγες που έφθασαν σήμερα.

newsit.