Latest News

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Εκλογές: Ποιοι βουλευτές φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ (ΟΝΟΜΑΤΑ)


Εκλογές:  Ανεξαρτητοποιούνται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -  Λαική Ενότητα το νέο κόμμαΛαική Ενότητα είναι το όνομα του νέου κόμματος με πρόεδρο τον Λαφαζάνη και...
25 Βουλευτές.


Από τον "εμφύλιο" στη διάσπαση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαζική αποχώρηση βουλευτών και στελεχών, που πρόκειται να συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα και θα συμμετάσχουν στον υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα των "αντιμνημονικακών" δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 28 βουλευτές κατέθεσαν σήμερα δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης.
Αναμένεται ότι  θα τους ακολουθήσουν άλλοι 3ή 4 βουλευτές. Την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν και πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα.
Τον τόνο  της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Μ. Μαξίμου και της Αριστερής Πλατφόρμας, έδωσε χτες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του όπου χωρίς καν να κατονομάσει την τάση που είναι επικεφαλής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε τους βουλευτές που καταψήφισαν την συμφωνία ότι «επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς».
Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για την διάσπαση του κόμματος μεταξύ των δύο πλευρών ο Π. Λαφαζάνης απάντησε στον Πρωθυπουργό με ανακοίνωσή του κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπερασπίστηκε το τρίτο Μνημόνιο και σημειώνοντας ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα πιστή στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής στο 'όχι' του ελληνικού λαού, σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία του αγώνα για τη διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και πρόοδο της χώρας».
Η χθεσινή σύσκεψη της Πλατφόρμας
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε χτεσινή σύσκεψη που είχαν στο γραφείο της Δήμητρας Χαραλαμπίδου στην Βουλή αποφάσισαν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά ατύπως από σήμερα. Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Στρατούλης, Δήμητρα Χαραλαμπίδου, Κώστας Λαπαβίτσας και Σόφη Παπαδόγιαννη, αποφασίστηκε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η συγκρότηση του Μετώπου των αντιμνημονιακών δυνάμεων καθώς και η συγκρότηση ψηφοδελτίων σε όλη την χώρα.
Χαρακτηριστικό δείγμα του πολεμικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι και η χτεσινή παραίτηση από την πολιτική γραμματεία του στελέχους της Αριστερής Πλαφόρμας Αλέκος Καλύβη, ο οποίος χαρακτήρισε προσβλητική για το κόμμα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών και κατόπιν την ανακοίνωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας για σήμερα το μεσημέρι.
Οι επόμενες κινήσεις του κ. Λαφαζάνη
Η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την εκδήλωση για τα πεντάχρονα της Iskra φάνηκε ότι προετοιμάζεται για την συγκρότηση πολιτικού φορέα. Ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την συγκρότηση μετώπου και την κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το«σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου καθώς και τις πρώην τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ και ΚΟΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μανώλης Γλέζος αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκονται κοντά στις απόψεις και το πολιτικό πλαίσιο του υπό διαμόρφωση αντιμνημονιακού μετώπου. Σύμφωνα με πηγές της Αριστερής Πλατφόρμας εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Π. Λαφαζάνη.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 28 βουλευτές που θα ανεξαρτητοποιηθούν μεταξύ των οποίων οι Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
ΕΑΜ το νέο όνομα
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ανακοινώσουν την δημιουργία του πολιτικού φορέα σε πανελλαδική συνάντηση στελεχών που θα γίνει τις επόμενες ημέρες αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ονομασία του νέου φορέα είναι το EAM – Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει για το τελικό όνομα.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «κοντά» στην κίνηση της Αριστερής Πλατφόρμας βρίσκεται η Πρόεδρος της Βουλή κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον Π. Λαφαζάνη. Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα ανακοινώσει την πιθανή συμπόρευση της με το μέτωπο πολιτικών δυνάμεων που συγκροτεί η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την διάλυση της βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.