Latest News

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Βαρουφάκης: Αν καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία, θα τους ξεσκεπάσω


Βαρουφάκης: Αν καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία, θα τους ξεσκεπάσωΓια όλα και για όλους μιλά σε συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα που παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών...
Γιάνης Βαρουφάκης.


Συγκεκριμένα, στην Αίγινα ταξίδεψε η εφημερίδα Observer προκειμένου να πάρει συνέντευξη από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο δημοσιογράφος Άντριου Άντονυ, συνομίλησε μαζί του ρωτώντας τον για την πορεία του ως υπουργός αλλά και πως έφτασε να πάρει τις αποφάσεις του.
«Δεν έχω καμία ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά για την θητεία του στο Υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά την ποινική έρευνα εναντίον του, λέει ότι δεν τον ενοχλεί στο παραμικρό.Το ενδεχόμενο να καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία, επισημαίνει ότι θα είχε ενδιαφέρον.
"Αν διωχθώ και καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία θα είχε ενδιαφέρον. Για ποιο πράγμα; Που είπα όχι σε μια συμφωνία που και η τρόικα θεωρεί μη βιώσιμη; Ή για το γεγονός ότι προσπάθησα να καταλήξω σε ένα αμυντικό σχέδιο κατά των απειλών που δεχόμασταν;
Κατά μία έννοια θα μου άρεσε πολύ αν ερχόταν γιατί θα μπορούσα να τους ξεσκεπάσω για αυτό που είναι".
Παράλληλα, δήλωσε ότι« αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι ότι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».
Η συνέντευξη που έγινε πριν την παραίτηση Τσίπρα, συνεχίστηκε διαδικτυακά και ο πρώην υπουργός απάντησε μέσω email στον δημοσιογράφο ότι:
«O Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στον Τρόικα αλλά να εφαρμόσει τους κανόνες τις παράδοσης, με την σκέψη οτι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις». Για τον ίδιο δεν έπρεπε να γίνει έτσι, καθώς είναι ξεκάθαρο «ότι αν αρχίσει να συμφωνείς για το Χ, τότε θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα.
Σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαρουφάκης δηλώνει στον Observer ότι «έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν». Για την Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δεν θα του επιτίθεμαι κιόλας».
Ερωτηθείς αν φαντάζεται την επιστροφή του στην κυβέρνηση απαντά καταφατικά. "Εξαρτάται από την κυβέρνηση," παρεμβαίνει η Δανάη Στράτου και ο Γιάνης της ρίχνει ένα αυστηρό βλέμμα που μοιάζει να της λέει πως λέει πολλά.
Για τις επερχόμενες εκλογές πιστεύει πως γίνονται για να "καθαρίσει" ο ΣΥΡΙΖΑ από τους διαφωνούντες και πως χρονικά είναι προς συμφέρον του Αλέξη Τσίπρα, αφενός διότι οι εκλογές θα είναι με λίστα και αφετέρου διότι κάθε εβδομάδα που περνά τον φέρνει όλο και πιο μακριά από την στήριξη του εκλογικού σώματος.

Σχολιάζει πάντως πως ο Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στην Τρόικα, ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν έπρεπε να γίνει δεκτή, πως το κόμμα μεταλλάχθηκε σε κάτι που δεν ήταν όταν κέρδισε τις εκλογές και για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο πως όταν σε τέτοια θέματα αρχίζεις με μια συμφωνία, δεν γίνεται να αποφύγεις και τη συνέχεια.