Latest News

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Από σφαίρα ο θάνατος του ανήλικου στη Σύμη



Τραγική κατάληξη με θύμα έναν ανήλικο μετανάστη είχε η καταδίωξη των λιμενικών και σκάφους δουλεμπόρων  στ' ανοιχτά...
της Σύμης.(ΕΔΩ) 
Οι αρχικές εικασίες για τα αίτια του θανάτου του νεαρού μετανάστη μιλούσαν για ασφυξία, αλλά σύμφωνα με τον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Υγείας Σύμης που ενημέρωσε το διοικητή της 8ης περιφερειακής διοίκησης του λιμενικού σώματος, ο θάνατος του προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό, όλα ξεκίνησαν όταν ένα σκάφος της Frontex εντόπισε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι μια θαλαμηγό ανοιχτά της Σύμης να κινείται ύποπτα.

Στο σήμα του πληρώματος του σκάφους της ευρωπαϊκής δύναμης να σταματήσει το σκάφος προκειμένου να γίνει έλεγχος, ο καπετάνιος της θαλαμηγού ανέπτυξε ταχύτητα και επιχείρησε να διαφύγει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ακολούθησε καταδίωξη με επικινδυνους ελιγμούς ενώ προς βοήθεια του σκάφους της Frontex έσπευσε ιδιωτικό σκάφους στο οποίο επέβαιναν άνδρες του Λιμενικού.



Με τη συνδρομή και του ιδιωτικού σκάφους η θαλαμηγός ακινητοποιήθηκε. Όταν στο κατάστρωμα της θαλαμηγού ανέβηκαν οι τρεις λιμενικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν τρεις δουλέμποροι ένας εκ των οποίων αιφνιδίασε έναν λιμενικό και τον τραυμάτισε στο κεφάλι χτυπώντας τον με γκλομπ.

Ακολούθησε σύρραξη με έναν εκ των δουλεμπόρων να αρπάζει το όπλο ενός εκ των λιμενικών και τελικά να πέφτουν πυροβολισμοί χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος πυροβόλησε προτού τελικά οι λιμενικοί να καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν τους δουλεμπόρους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έλεγχος του σκάφος, στο αμπάρι του οποίου εντοπίστηκε μια ομάδα περίπου 60-70 παράτυπων μεταναστών. 

Η θαλαμηγός έχει μεταφερθεί στη Σύμη ενώ για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διενεργείται έρευνα από το λιμενικό.



Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού έχει ως εξής:

Σήμερα νωρίς το απόγευμα συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης κατά την απόπειρα λαθραίας εισόδου περίπου 70 μεταναστών με Θ/Γ σκάφος από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης καταδίωξης και της προσπάθειας ακινητοποίησης του Θ/Γ από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λεττονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λεττονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.

Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.