Latest News

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Εκλογές το Σεπτέμβρη - Οι πιθανές ημερομηνίες. Η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας


Εκλογές το Σεπτέμβρη - Οι πιθανές ημερομηνίες.  Η στάση της  Αριστερής ΠλατφόρμαςΣε τροχιά εκλογών μπαίνει η χώρα από τις 20 Αυγούστου. H απόφαση για εκλογές - εξπρές ελήφθη στο στενό επιτελείο του...
Αλέξη Τσίπρα που αποτελείται από τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη, τον Στέλιο Παππά, τον Σπύρο Σαγιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.


«Το σενάριο των εκλογών συγκεντρώνει σήμερα πάνω από 80% πιθανότητες. Οριστικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός, όμως, δεν έχει λάβει, ούτε για το χρόνο των εκλογών, ούτε για το αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή», δήλωσε κορυφαίος υπουργός, με αρμοδιότητα και για τις κάλπες, που θέλησε όμως να κρατήσει την ανωνυμία του. «Αν, όμως, αποφασιστούν οι εκλογές, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 20ή Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.
Τα ερωτηματικά για το αν θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση - επισήμως και δημοσίως κανένα θεσμικό στέλεχος, ούτε καν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δεν έχει θέσει το θέμα - εντείνονται από ένα ακόμα περιστατικό: Σήμερα, εκτός μεγάλου απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, γεγονός που προϊδεάζει πως εάν ήταν να κατατεθεί τέτοιο αίτημα θα συνέχιζε να λειτουργεί η Ολομέλεια.
Το στίγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, που επιστρέφοντας από τις μίνι διακοπές του θα προεδρεύσει σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο
Οι εκλογές, με αυτά τα δεδομένα θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου με τις πιθανότερες ημερομηνίες που εξετάζονται να είναι τρεις:
Το "αργότερο" στις 27 Σεπτεμβρίου, το "πιθανότερο" στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείονται και εκλογές εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.
Ποιοι πήραν την απόφαση
Σύμφωνα με το Mega την απόφαση για πρόωρες εκλογές έλαβε το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα: Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο γραματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη όπως και το μέλος της ΚΕ Στέλιος Παπάς (πατέρας του υπουργού Επικρατείας) επιχειρηματολόγησαν υπέρ των πρόωρων εκλογών.
«Είναι αναπόφευκτες οι εκλογές, είτε τώρα είτε σε δύο μήνες» ήταν το σκεπτικό. Η μόνη ένσταση που διατυπώθηκε είναι μήπως υπάρξει αντίδραση από τους δανειστές, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν.
Διαφωνεί το οικονομικό επιτελείο
Η κυβέρνηση, επίσης, φέρεται διχασμένη για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς φέρεται να προτιμά κάλπες μετά την 5η αξιολόγηση και αφού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τη θέση αυτή εξέφρασε στη “R”την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, ενώ φέρεται να τη συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο δε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, έχει δεσμευτεί στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου.
«Δεν βλέπουμε βέτο από τους δανειστές»
Κορυφαίος υπουργός επεσήμανε στο Real.gr πως η κυβέρνηση δεν βλέπει «βέτο» των δανειστών για κάλπες, παρά αντιδράσεις μικρότερες από αυτές που αναμένονταν.
Επεσήμανε, επίσης, πως εκτίμηση στην ηγεσία της κυβέρνησης είναι πως και ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει «ολικές αντιρρήσεις», καθώς γνωρίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εδραιωθεί και η ηγεσία του.
Κατά τα λοιπά, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συζητά το ενδεχόμενο να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση ή να τη διευκολύνει μέσω της αποχής, ενώ Αριστερή Πλατφόρμα και πρόεδρος της Βουλής δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα πράξουν…
Η απάντηση της Αριστερής Πλατφόρμας
Η Αριστερή Πλατφόρμα πάντως, έσπευσε να απαντήσει στους σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου, με μια σειρά πύρινων άρθρων στον ιστότοπο iskra.gr. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι αν ισχύουν οι σχεδιασμοί περί ψήφου εμπιστοσύνης, τότε ο Αλέξης Τσίπρας το κάνει για να εκθέσει - και εντέλει να διαγράψει - τους διαφωνούντες και να πάει σε εκλογές-εξπρές, λόγω τις ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησής του. Δηλώνουν δε πως «είναι μακριά νυχτωμένοι» όσοι εκτιμούν ότι θα εκθέσουν τους βουλευτές που ψήφισαν «Οχι» χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν αυτό σημαίνει ότι σε μια κίνηση τακτικής η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα δώσει το άλλοθι στον Τσίπρα για διαγραφές.