Latest News

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Βάσεις 2015: Ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Τι αλλάζει στις εγγραφές


Βάσεις 2015:  Ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Τι αλλάζει στις εγγραφέςΤέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων αναμένεται να μπει μέσα στην εβδομάδα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και...
τα ΤΕΙ.


Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Τετάρτη 26 Αυγούστου, οπότε το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Βέβαια υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, εξαιτίας της δυσκολίας των θεμάτων.
Σχετικά πιο περιορισμένη αναμένεται η υποχώρηση μόνο στο 5ο πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κρίσιμα μαθήματα εφέτος οι αριστούχοι θα είναι κατά 50% λιγότεροι από την περυσινή χρονιά.
Πάντως οι θεαματικές πτώσεις των βάσεων αφορούν κυρίως τις υψηλής ζήτησης και τις μεσαίες σχολές των ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, όπως φαίνεται, η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε τμήματα της επαρχίας που έχουν ομοειδή τους τμήματα στα αστικά κέντρα καθώς οι «μετακινήσεις» μειώνονται δραστικά λόγω μείωσης των δικαιούχων μετεγγραφών.
Για πρώτη φορά ηλεκτρονική εγγραφή
Για πρώτη φορά φέτος με την γνωστοποίηση της σχολής στην οποία πέτυχε ο υποψήφιος θα υπάρχει και άμεση ηλεκτρονική του εγγραφή στο τμήμα ή τη σχολή του.
Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερες μετακινήσεις, κυρίως για τους υποψηφίους που πέτυχαν σε σχολή μακριά από τον τόπο καταγωγής τους.
Η διαδικασία εγγραφών
Το υπουργείο Παιδείας ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βάσεων θα καλέσει του επιτυχόντες να εισέλθουν σε συγκεκριμένο ιστότοπο για να κάνουν την αίτηση εγγραφής.
Στην αίτηση θα υπάρχει το ερώτημα με το ΝΑΙ ή ΟΧΙ εάν οι επιτυχόντες επιθυμούν την εγγραφή τους.
Εάν οι επιτυχόντες δηλώσουν ότι επιθυμούν την εγγραφή, τότε θα πρέπει να συμπληρώσου και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα τους ζητηθούν.
Στη συνέχεια οι επιτυχόντες θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση προεγγραφής και μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα υποδειχθούν από το υπουργείο -σε μορφή φωτοτυπίας-θα πρέπει, ταχυδρομικά, να τα αποστείλουν στην Γραμματεία τς Σχολής προς ολοκλήρωση της εγγραφής.
Στο νέο σύστημα των εγγραφών δεν θα περιλαμβάνεται διαδικασία μετεγγραφών, καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρώτα κάποιος πρέπει να είναι φοιτητής και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει αίτηση μετεγγραφής.