Latest News

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

"Πόλεμος" μεταξύ μεταναστών για ένα πιάτο φαγητό

Μυτιλήνη: Πόλεμος μεταξύ μεταναστών για ένα πιάτο φαγητόΟριακή είναι πλέον η κατάσταση στη Λέσβο, καθώς το νησί «βράζει» από την εισροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από...
τη Συρία.
Χαρακτηριστικές είναι οι πρωτοφανείς σκηνές που διαδραματίστηκαν σε καταυλισμό, όπου ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ των αλλοδαπών για ένα πιάτο φαγητό, ενώ μέχρι και οι «New York Times» δημοσιεύουν ρεπορτάζ σχετικά με τους απελπισμένους ανθρώπους που καταφτάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια.
Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε στον πρόχειρο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, όπου φιλοξενούνται περίπου 2.500 άτομα κάθε ηλικίας. Οι Σύροι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας περίμεναν, όπως κάθε μέρα, το βανάκι του catering που τους προμηθεύει με φαγητό. Ωστόσο από το πρωί ανησυχούσαν ότι μπορεί το φορτηγάκι να μην έρθει καθόλου, καθώς είχαν μάθει για την (προσωρινή τελικά) διακοπή της σίτισης όσων φιλοξενούνται στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Σάμο, λόγω οφειλών του κράτους προς την εκεί εταιρία catering.
Ετσι, όταν γύρω στις 3.00 το μεσημέρι της Τρίτης το φορτηγάκι κατέφθασε στον καταυλισμό, άντρες, γυναίκες και παιδιά όρμησαν στο αυτοκίνητο για να εξασφαλίσουν μία μερίδα! Οι αλλοδαποί τσακώνονταν μεταξύ τους για να καταφέρουν να αρπάξουν μια μερίδα φαγητό, άλλοι ανέβηκαν στην οροφή του βαν, ενώ κάποιοι έβγαλαν από τη θέση του τον οδηγό, ώστε να μην πάρει το φορτηγάκι και φύγει!
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι εκτός λειτουργίας κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρίας ΚΙΦΑ Α.Ε., που υπέστησαν ζημιές από ομάδα μεταναστών που είχαν καταλάβει τον χώρο. Οι αλλοδαποί έσπασαν το (άδειο) χρηματοκιβώτιο, έβγαλαν έξω διάφορα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, και ξήλωσαν τα ηλεκτρικά καλώδια, τα οποία χρησιμοποίησαν για να κλέψουν ρεύμα από παρακείμενο στύλο της ΔΕΗ. Οι καταληψίες απομακρύνθηκαν από άντρες των ΜΑΤ.
Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης είναι επίσης η διαμαρτυρία χιλιάδων μεταναστών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε κεντρικό δρόμο της Μυτιλήνης, με αίτημα την άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε ολονύχτιο πετροπόλεμο εναντίον αστυνομικών και λιμενικών.
Ρεπορτάζ από τους «ΝΥΤ» για τους τουρίστες
Στο θέμα των μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά στη Λέσβο αναφέρεται ρεπορτάζ των «New York Times», που εστιάζει στη βοήθεια που παρέχεται στους αλλοδαπούς από τουρίστες που κάνουν διακοπές στο νησί.
Οπως αναφέρει ο συντάκτης Ρόμπερτ Μακί, ορισμένοι τουρίστες αφήνουν τις παραλίες και βοηθούν τους ντόπιους εθελοντές στην υποστήριξη των παράτυπων μεταναστών και Σύριων προσφύγων παρέχοντας στους τελευταίους φαγητό ή/και μετακινήσεις.
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι οι τουρίστες κινδυνεύουν με σύλληψη, επειδή η μεταφορά των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα.