Latest News

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αυξήσεις φωτιά σε προϊόντα λόγω του ΦΠΑ. Τα παράδοξα της λίστας


Από την προσεχή Δευτέρα, εκατοντάδες είδη διατροφής που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και...
τα είδη εστίασης, θα αλλάξουν συντελεστή ΦΠΑ (από το 13% στο 23%), με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν άμεσα κατά 9%.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά αναμένεται να προέλθει από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ, ένα νοικοκυριό δαπανά σήμερα ετησίως περί τα 147 ευρώ για την αγορά προϊόντων άρτου (πλην ψωμιού).
Αντίστοιχες προκλήσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και χιλιάδες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, που επίσης οι δραστηριότητές τους μετατάσσονται ξαφνικά από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή 23%.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις: πώλησης ανθέων, παροχής υπηρεσιών μεταφοράς (ταξί, φορτηγά δημόσια χρήσης κ.λπ.), παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.), παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, παροχής υπηρεσιών επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης, παροχής υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων.
Στα παράδοξα είναι ότι ο σολομός μένει στο 13%, αλλά ο μοσχαρίσιος κιμάς πάει στο 23%. Τα μακαρόνια μένουν στο 13%, ενώ τα τορτελίνια πάνε στο 23%.
Τα προϊόντα που πάνε στο 23%:
Μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρευμένο φαγητό, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά-χυμοί, εστίαση-catering.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα. Τα υπόλοιπα που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 57% και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% είναι τα ακόλουθα:
Κρέατα νωπά, κρέατα κατεψυγμένα, ψάρια-θαλασσινά νωπά, ψάρια-θαλασσινά κατεψυγμένα, γάλα (φρέσκο, σε σκόνη, συμπυκνωμένο), γιαούρτια (τα απλά), τυριά (με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, αυγά, μέλι φυσικό, λαχανικά, καρποί, φρούτα, βότανα, δημητριακά, προϊόντα αλευροποΐας, μαστίχα, ελαιόλαδο, ζάχαρη και ζαχαρόζη, παρασκευάσματα για τη διατροφή παιδιών, σπόροι για σπορά, ψωμί, ζωοτροφές, νερά, ανθρακούχα νερά, ξύδι, αλάτι.
Επίσης στο 23% θα πάνε από τη Δευτέρα και: Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία), κόμιστρα ταξί, φροντιστήρια, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, Ανθη-φυτά.
Στο 13% θα είναι οι εξής κατηγορίες : Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία - κάμπινγκ.
Σημειώνεται ότι - όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή - η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για πρώτη φορά, στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.
Τα προϊόντα που πάνε στο 6%: Φάρμακα και εμβόλια, βιβλία, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.