Latest News

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Αγοράζουν είδη πολυτελείας γιατί φοβούνται «κούρεμα» καταθέσεων

Αγοράζουν είδη πολυτελείας γιατί φοβούνται «κούρεμα» καταθέσεων
Είδη πολυτελείας, όπως κοσμήματα και ακριβά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σπεύδουν να αγοράσουν τις τελευταίες ημέρες πολλοί καταναλωτές, αντίδραση που ακόμη και οι ίδιοι οι έμποροι δεν διστάζουν να τη χαρακτηρίσουν...
τουλάχιστον περίεργη.
Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά βρίσκεται κατά κύριο λόγο η ακόλουθη ερμηνεία: πολλοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν προϊόντα αξίας που σε μία δύσκολη στιγμή θα μπορούν να ρευστοποιήσουν, παρά να διαθέτουν ρευστό στις τράπεζες, το οποίο φοβούνται πως είτε θα υποστεί «κούρεμα» είτε θα μετατραπεί σε άλλο νόμισμα, πολύ χαμηλότερης αξίας από αυτή που έχει σήμερα το ευρώ. Την ίδια στιγμή, άλλοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα των ειδών ένδυσης και υπόδησης, καταρρέουν, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα γνώριζαν αυτή τη χρονική περίοδο ανάκαμψη των πωλήσεων, δεδομένου ότι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου ξεκινούν τυπικά οι θερινές εκπτώσεις.
«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μία συμπεριφορά που θα τη χαρακτήριζα αλλοπρόσαλλη. Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν ακριβά προϊόντα, όπως κοσμήματα, μεγάλης αξίας κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, υπολογιστές και γκάτζετ, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που προχωρούν σε παραγγελία αυτοκινήτου», δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης.
«Τις πρώτες ημέρες των capital controls η κίνηση στα καταστήματά μας ήταν εξαιρετικά μειωμένη, κάτι βεβαίως που δεν μας προξενούσε μεγάλη εντύπωση. Από το Σάββατο και μετά έχει αυξηθεί η κίνηση και μάλιστα οι αγορές αφορούν τα πιο ακριβά μας προϊόντα», επισημαίνει στην «Κ» διευθυντής πωλήσεων μεγάλης αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον κλάδο προϊόντων ψυχαγωγίας και τεχνολογίας. Και προσθέτει: «Ορισμένοι καταναλωτές μοιάζουν σαν να έχουν απωθημένα, σαν να είναι η τελευταία τους ευκαιρία να αγοράσουν κάτι». Η κυριότερη ερμηνεία, βεβαίως, που δίνουν οι έμποροι είναι ότι οι καταναλωτές που διαθέτουν ακόμη καταθέσεις στις τράπεζες προτιμούν να ξοδέψουν τα χρήματα από το να υποστούν αυτά κάποιο ενδεχόμενο «κούρεμα» ή υποτίμηση της αξίας τους από μια ενδεχόμενη μετάβαση στη δραχμή.
Από το Σάββατο 27 Ιουνίου, την επομένη δηλαδή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος έως και χθες, υπολογίζεται ότι έχει χαθεί, σύμφωνα με τους εμπόρους, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ λόγω μείωσης της κίνησης στο λιανεμπόριο και του «παγώματος» σε εισαγωγές αλλά και εξαγωγές. Λόγω, εξάλλου, της μαζικής προσέλευσης των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, παρατηρείται μετατόπιση ενός σημαντικού μέρους του τζίρου από άλλους κλάδους, όπως τουρισμός, είδη ένδυσης-υπόδησης, εστίασης, στους κλάδους των τροφίμων και των καυσίμων. Υπολογίζεται ότι μέσα σε μια εβδομάδα μετατοπίστηκαν προς αυτούς τους κλάδους περί τα 330 με 350 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για πιθανές ελλείψεις στην αγορά τροφίμων, λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης των εισαγωγών. Το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή διαβεβαιώνει ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα θα συνεχισθεί ομαλά. Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθούν εκτεταμένες ελλείψεις, μελετώνται βελτιώσεις στη λειτουργία της ειδικής επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών αυτών την αποσυμφόρηση του έργου της. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 η αξία των εισαγωγών σε τρόφιμα και ζώντα ζώα ανήλθε σε 5,12 δισεκατομμύρια ευρώ με το 22% αυτών να αφορούν τις εισαγωγές κρεάτων και παρασκευασμάτων από κρέας, το 16,8% γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, το 13,3% φρούτα και λαχανικά και το 10,6% δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών.