Latest News

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Χαμός στη ΚΕΔΕ για το δημοψήφισμα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε "πολεμική" ατμόσφαιρα έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, με παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί, καταγγέλλοντας την ηγεσία της ΚΕΔΕ για τη στάση της...
στο δημοψήφισμα.
Το αντικείμενο της γενικής συνέλευσης ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων της χώρας και η εκπόνηση ενός σχεδίου πολιτικών και παρεμβάσεων για τη λειτουργία των δήμων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ομως τα αίματα «άναψαν» μετά από την τοποθέτηση του Γιώργου Πατούλη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα εντός του ευρώ, οι δήμοι τα επόμενα χρόνια θα κληθούν, να λειτουργήσουν «στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η Αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης».
Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιλεγεί άλλη λύση, πέραν αυτής της παραμονής της χώρας εντός του ευρώ, κατέληξε λέγοντας: «Σ’ αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τα τεκταινόμενα. Δεν μπορεί ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού. Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την Πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές».
Αυτά τα λεγόμενά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημάρχων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος του Αιγάλεω , Δημήτρης Μπίρμπας, πριν αποχωρήσει κατήγγειλε τον κ. Πατούλη με δριμύτητα για την στάση που πήρε η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, δημιουργώντας «τεχνικούς διαχωρισμούς» στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, την εβδομάδα που προηγήθηκε. «Όπως ζητήσατε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε και εμείς για εσάς», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Μπίρμπας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για «ιδιοποίηση όλων των διαδικασιών» και εμμέσως του επέδωσε σκοπιμότητες και επιδιώξεις για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στις διεργασίες της ΝΔ. Στην ηγεσία της ΚΕΔΕ επιτέθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, κατηγορώντας την ότι δεν προέβη σε καμία αυτοκριτική για την στάση της στο Δημοψήφισμα και το μόνο που κατάφερε να κάνει, όπως είπε, ήταν «να διχάσει». Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε ο δήμαρχος Καισαριανής, κ. Σταμέλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «είναι φανερός ο ρόλος της ΚΕΔΕ. Όπως και στο παρελθόν, επιδιώκει να συμβάλλει στην επιβολή του νέου Μνημονίου».