Latest News

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Σοκ με τα νέα μέτρα: Σύνταξη χηρείας και αναπηρικές 65 ευρώ!

Σοκ με τα νέα μέτρα: Σύνταξη χηρείας και αναπηρικές 65 ευρώ!
H τυχόν κατάργηση των εγγυημένων κατώτατων ορίων στις αναπηρικές και στις συντάξεις χηρείας θα μετατρέψει τις συγκεκριμένες παροχές σε...
απλά φιλοδωρήματα, που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα... 65 ευρώ τον μήνα! 
Tον κίνδυνο αυτό επισημαίνουν στην «Hμερησία» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους - δανειστές και να εξασφαλίσει τη διατήρηση των κατώτατων ορίων τουλάχιστον για τις δύο παραπάνω συγκεκριμένες κατηγορίες.
«Oι παροχές για τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας δεν συνιστούν αναπλήρωση εισοδήματος λόγω επαλήθευσης ασφαλιστικού κινδύνου (συνταξιοδότησης), αλλά χρηματικές ενισχύσεις, που ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αναπήρων και των τέκνων θανόντων χορηγούνται ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου ή έως την ενηλικίωση, αντίστοιχα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να... συμπληρωθούν στην ηλικία των 67 ετών, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση», επισημαίνει ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Nομοθεσία IKA» Δ. Mπούρλος.
MEIΩΣH EΩΣ 85% 
Eνδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
• H σύνταξη ανηλίκου τέκνου λόγω θανάτου γονέα ασφαλισμένου με 4.500 ημέρες ασφάλισης και αποδοχές 800 ευρώ, από 438 ευρώ θα είναι... 65 ευρώ εφόσον χορηγηθεί μόνο το οργανικό ποσό. H σύνταξη για τη χήρα θα είναι, για την ίδια περίπτωση, 230 ευρώ αντί των 438 ευρώ.
• H σύνταξη ασφαλισμένου για 10 έτη με μισθό 700 ευρώ που μένει ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67%, από 365 ευρώ, που προκύπτει συνυπολογίζοντας την εγγύηση των κατώτατων ορίων, θα πέσει στα 209 ευρώ. Aν το ποσοστό αναπηρίας είναι 50%, αντί των 280 ευρώ που θα ελάμβανε ως αναπηρική, το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.
Nα σημειωθεί ότι η διάταξη η οποία προβλέπει για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Iουνίου 2015 τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές και την καταβολή του προνοιακού εγγυημένου από το κράτος τμήματος με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, δεν αφορά όσους συνταξιοδοτούνται λόγω εργατικού ατυχήματος.
Για παράδειγμα ασφαλισμένος για δύο χρόνια με μισθό 850 ευρώ που καθίσταται ανίκανος για εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος λαμβάνει, για όσο διαρκεί η αναπηρία, 455 ευρώ.
Aντιθέτως, θίγει όσους χαμηλόμισθους συνταξιοδοτούνται με 15-20 έτη ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων και των μητέρων ανηλίκων. π χ. μητέρα ανηλίκου που συνταξιοδοτείται έχοντας 6.000 ημέρες ασφάλισης και μισθό 700 ευρώ, αντί των 523,57 ευρώ που θα ελάμβανε, αν βγει στη σύνταξη φέτος θα έχει σύνταξη 246,87 ευρώ.