Latest News

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

"Ψαλίδι" των χαμηλών συντάξεων έως και 50%


Δραματική μείωση των χαμηλών συντάξεων έως και 50% για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους από την...
1η Ιουλίου φέρνει διάταξη του νομοσχεδίου με τις «επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύνταξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή.


Σύμφωνα με την διάταξη, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους θα λαμβάνουν μόνο το κομμάτι της αναλογικής σύνταξης με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει κι στη συνέχεια το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).
Οι κατηγορίες που αναμένεται να θιγούν είναι κυρίως γυναίκες και μητέρες ανηλίκων, άντρες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου κ.α.
Πρόκειται κυρίως για  ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια εξαιρετικά χαμηλές  αποδοχές. Σήμερα, οι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια λαμβάνουν σύνταξη 486,84 ευρώ.
Βάσει της νέας διάταξης, κάποιος που θα συνταξιοδοτηθεί από την 1η Ιουλίου και μετά, εάν είναι κάτω των 67 ετών, θα λάβει σύνταξη που θα κυμαίνεται μεταξύ  290 με 330 ευρώ και με τη συμπλήρωση των 67 θα αυξηθεί σε 550 με 590 ευρώ.
Σημαντικά μειωμένη θα είναι  η σύνταξη κυρίως στις μητέρες με ανήλικο που συνήθως κάνουν χρήση της 15ετίας αλλά και οι δικαιούχοι σύνταξης  λόγω θανάτου. Το αντίστοιχο  κατώτατο όριο για τις επικουρικές συντάξεις είναι  121,55 ευρώ.
Οι συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων ξεκινά από την αναδρομική ένταξη από την 1-1-2015 όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Το δρόμο προς το ΕΤΕΑ παίρνουν τα επικουρικά των ένστολων, των αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών), των ελεύθερων επαγγελματιών και των δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ δεν διευκρινίζεται τι γίνεται με τα επαγγελματικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης, που είχαν με δική τους βούληση, αυτονομηθεί από το επικουρικό των μισθωτών.
Από την ίδια ημερομηνία στην επόμενη διάταξη διευκρινίζεται ότι παύει να ισχύει η κρατική ενίσχυση των επικουρικών ταμείων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μειώσεις, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του χθες διευκρίνισε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έως τον Οκτώβριο δεν θα εφαρμοστεί.
Την ίδια στιγμή, από την 01-01-2016 και έως το 2021 θα παραμείνει παγωμένη η κρατική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων στα επίπεδα που ισχύουν για φέτος, δηλαδή στα 9,8 δισ. ευρώ.
Από το κείμενο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή λείπει η διάταξη που προέβλεπε την σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης όλων των ταμείων σύμφωνα με τα ποσά που δίνονται στο ΙΚΑ. Αυτό θα προκαλούσε τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, αλλά και στο ΝΑΤ.
Ακόμη στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται η αύξηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% που παρακρατούνται από τα ταμεία κύριας ασφάλισης στους συνταξιούχους και 6% εισφορά στις επικουρικές συντάξεις.
Η μείωση των συντάξεων περίπου 854 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως επισήμανε και ο κ. Τσίπρας δεν προορίζεται για την κάλυψη του χρέους αλλά για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Στο κείμενο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή δεν υπήρχαν οι διατάξεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς δεν είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης τους είναι η 22η Ιουλίου.
Οι διατάξεις που έχουν συνταχθεί προβλέπουν ότι τα όρια ηλικίας για όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης το 2015 (1/7/2015) και έως το 2022, ώστε από 01.01.2023 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης  για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος από όλα τα ταμεία  αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62οέτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ένσημα,  και το 67οέτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης  ορίζεται το 62ο με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα  όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν σταδιακά,  αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022.
Ακόμη σε άλλη διάταξη ορίζεται ότι για όσους δεν προβλέπεται συγκεκριμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58οέτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση γίνεται με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε (20ετία ή 25ετία), με όριο ηλικίας το 55οέτος.
Αυτοί που διασώζονται ξεκάθαρα είναι οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, καθώς και όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.
Παράλληλα, το “πέναλτι” για την πρόωρη - μειωμένη συνταξιοδότηση παραμένει  στο -6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου. Ορίζεται όμως ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 16% σε όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με πλήρη σύνταξη.
Η εξειδίκευση όλων των διατάξεων θα γίνει με την έκδοση αποφάσεων του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίες θα πρέπει να εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου.
enikonomia