Latest News

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Γιατί έμεινε εκτός ο Δήμος Πειραιά από τη δωρεά των 23 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 23 εκατ. ευρώ στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης   Αίσθηση, αλλά και μια απορία προκαλεί η νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει άμεσα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αντιμετώπιση της κρίσης...
στην Ελλάδα.
Οι δωρεές αφορούν στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, καθώς και σε οργανισμούς πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας, αλλά δεν περιλαμβάνει το Δήμο Πειραιά. 
Το Ίδρυμα ενέκρινε την άμεση πραγματοποίηση δωρεών, ύψους άνω των 23 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί να προσφέρει μέσα στο επόμενο έτος ανακούφιση ενάντια στην κρίση.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα προχωρά άμεσα σε δωρεά συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο καθένας από τους οποίους θα διαχειριστεί δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει βασικές ανάγκες των πολιτών, που στα μεγάλα αστικά κέντρα βιώνουν εντονότερα τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δωρεάς, οι δύο αυτοί δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως πυρήνες, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία συνεργασίας με γειτονικούς δήμους, για την υλοποίηση δράσεων, βάσει αναγκών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας αυτής πρωτοβουλίας των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διαθέτει, καταρχάς, δωρεές συνολικού ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Φάρος, PRAKSIS, Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με Σύνδρομο Down «Μ. Κόκκορη», καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Η Ελπίς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», για την ενίσχυση του έργου τους.

«Όλοι μας, όσοι και όσο μπορούμε, έχουμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τη χώρα και τους συμπολίτες μας σε αυτή την πιο κρίσιμη καμπή. Δεν χωράει αναβολή ούτε δικαιολογία - πρέπει τώρα να προσφέρουμε όσο μπορεί ο καθένας, για να μας βρει η επόμενη μέρα πιο δυνατούς και ενωμένους», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σημειώνεται πως το σύνολο των δωρεών που έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το Ίδρυμα, υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.

@ Κάθε πρωτοβουλία ενός δωρητή είναι αξιέπαινη ιδίως όταν βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά προκαλεί εύλογα την απορία πως έμεινε εκτός ο Πειραιάς ο οποίος αποτελεί μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση...

Αν και μπορεί να πει κάποιος τη δικαιολογία ότι ο δωρητής δίνει όπου θέλει τα χρήματα του, μπορεί κανείς να δώσει άλλη πιο πειστική απάντηση γιατί έμεινε εκτός ο Δήμος Πειραιά;