Latest News

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Βάσεις 2015: Σημαντική πτώση, ακόμη και πάνω από 2.000 μόρια (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Βάσεις 2015: Σημαντική πτώση, ακόμη και πάνω από 2.000 μόριαΣημαντική πτώση των βάσεων, ακόμη και πάνω από 2.000 μόρια, αναμένεται σε πολλά τμήματα κυρίως...
των ΤΕΙ, αλλά και σε πανεπιστήμια της περιφέρειας, καθώς οι υποψήφιοι απέφυγαν σε ικανό ποσοστό να δηλώσουν σχολές μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.


Εκτός των παραπάνω, ο νέος νόμος για τις μετεγγραφές ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μεταφοράς σε σχολή κοντά στην κατοικία τους, γεγονός που θα υποχρέωνε τους υποψήφιους να επιβάρυναν με σημαντικό κόστος τις οικογένειές τους. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι προτίμησαν να επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν τις μετακινήσεις και τα επιπλέον έξοδα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οικογενειών, θα ήταν αδύνατον να καλυφθούν.
Η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη και στα υψηλόβαθμα τμήματα, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των μαθητών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πτώση θα ξεκινά από λίγα μόρια (200-400), ενώ στις μεσαίες σχολές θα κυμανθούν από 500-800 μόρια. Στα πιο χαμηλόβαθμα τμήματα, η «κατρακύλα» των βάσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπολογίζεται στα 2.000 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν και τις 3.000 μόρια!
Ακολουθεί πίνακας με την πορεία των βάσεων και τις εκτιμήσεις για το 2015: