Latest News

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ακριβότερο κατά 10% από σήμερα το καλάθι της νοικοκυράς


Πιο βαθιά στο χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές καθώς η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% θα φέρει μια σειρά από ανατιμήσεις στα...
συσκευασμένα τρόφιμα.



Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου η υπαγωγή των προϊόντων που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ στο 23%, θα επιβαρύνει το «καλάθι της νοικοκυράς» έως και 10%.

Μεταξύ άλλων, στον υψηλό συντελεστή θα βρεθούν τρόφιμα όπως ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, ψωμί του τοστ και φρυγανιές.

«Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα στην τσέπη του καταναλωτή, ούτε μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν μια τέτοια αύξηση ΦΠΑ, αυτό σημαίνει συγκέντρωση του εμπορίου στις λίγες πολυεθνικές που μπορούν να εισάγουν τα προϊόντα τα συσκευασμένα από το εξωτερικό χωρίς να προκαταβάλουν τα χρήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Ο Μιχάλης Τσιφάκης πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας δήλωσε «ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα ανατρέψει τους οικογενειακούς προυπολογισμούς και οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις αγορές τους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην κατανάλωση ενώ ήδη οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει ήδη σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 40%.