Latest News

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Πόσα θα χάσουν οι δανειστές από ένα Grexit; (ΠΙΝΑΚΕΣ)


Το λογαριασμό ενός Grexit για τους δανειστές επιχειρεί να κάνει η εφημερίδα Guardian σημειώνοντας ότι το κόστος θα βαρύνει και τις δυο πλευρές, αν το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων οδηγηθεί σε...
οριστικό αδιέξοδο.   
Οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κατέχουν το 75% του χρέους ενώ η έκθεση των χωρών της Ε.Ε. στο ελληνικό χρέος εκτιμάται στο 65% δηλαδή περίπου στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι περισσότερο εκτεθειμένες λόγω και του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 28 δισεκ..   

Πόσα θα χάσουν οι δανειστές από ένα Grexit;
  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχει και η έκθεση των δανειστριών χωρών στις ελληνικές τράπεζες που το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει μέσω ELA πάνω από 80 δισεκ. ευρώ.   
Πόσα θα χάσουν οι δανειστές από ένα Grexit;
  Έκθεση της Barclays Research, υπολογίζει τη συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος στο 3,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης με πιο εκτεθειμένες χώρες τη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά και με Σλοβενία, Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία να έχουν επίσης μεγάλη έκθεση.   Επίσης, παρότι η έκθεση των ιδιωτών δανειστών είχε μειωθεί μετά το 2010, υπάρχουν σημαντικά ποσά που θα χαθούν ενώ έχει ανέβει και η έκθεση αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα.   Η έκθεση του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος μέσω των δανείων που έχει δώσει είναι 10%.   Ο Guardian επισημαίνει ότι το οικονομικό κόστος του Grexit είναι 3,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, όμως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, πολιτικός, κοινωνικός και βεβαίως καθαρά ευρωπαικός αφού για πρώτη φορά μια χώρα είναι έτοιμη να φύγει από το ευρώ.