Latest News

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δήμαρχος θέλει να διώξει τουρίστες από την πόλη!

Αν κάποιος έχει επισκεφτεί αυτήν την πόλη - ίσως η μόνη που άλλαξε μετά την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων-, τότε μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να προσελκύσει τόσους ...
πολλούς τουρίστες.
Εκεί που τελειώνει το λιμάνι της πόλης αρχίζουν οι πρώτες παραλίες με άμμο με πιο γνωστή την Μπαρτσελονέτα. Εχει εκπληκτική αρχιτεκτονική, υπέροχο φαγητό, ήλιο, θάλασσα Δεν είναι τυχαίο που 7,6 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη Βαρκελώνη.
 Δεν είναι τυχαία η τρίτη πιο επισκεπτόμενη πόλη στην Ευρώπη, μετά από το Λονδίνο και το Παρίσι,
Ωστόσο, η νέα δήμαρχος της  Αντα Κολάου Μπαλάνο δηλώνει ότι ο τουρισμός έχει κάνει τη Βαρκελώνη μη βιώσιμη για τους 1,7 εκατ. κατοίκους της.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η Ράμπλα- ο πεζόδρομος της Βαρκελώνης- είναι γεμάτος τουρίστες, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες που βγαίνουν καθημερινά από τα κρουαζιερόπλοια. Οι καταστηματάρχες στην La Boqueria, την ιστορική αγορά, διαμαρτύρονται ότι οι τουρίστες εμποδίζουν του ντόπιους να κάνουν τα ψώνια τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι τοπικές αρχές έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες να περιορίσουν το κύμα των τουριστών, επιβάλλοντας για παράδειγμα εισιτήριο με περιορισμένο χρόνο παραμονής για τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και απαγόρευση εισόδου στη La Boqueria για τα τουριστικά γκρουπ τις ώρες αιχμής. Ο Κολάου όμως θέλει να προχωρήσει παραπέρα, βάζοντας όριο στα δωμάτια που κλείνουν οι τουρίστες, ώστε- όπως λέει- η Βαρκελώνη να μην καταντήσει Βενετία. Στην ιταλική πόλη, ο πληθυσμός έπεσε από 180.000 που ήταν τη δεκαετία του '60, σε 60.000 σήμερα, εξαιτίας των τουριστών που την κατακλύζουν κάθε χρόνο.
Βέβαια ακόμη η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη για τη Βαρκελώνη, καθώς πρώτα από όλα η πόλη είναι μεγαλύτερη από τη Βενετία. Επιπλέον, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κάτοικοι είναι υπέρ των τουριστών, με εξαίρεση εκείνους που ζουν σε γειτονιές που επιβαρύνονται από την κίνηση. Άλλωστε, οι επισκέπτες αφήνουν κάθε χρόνο 13,9 δισ. δολάρια στην πόλη και ο τουρισμός στηρίζει 100.000 θέσεις εργασίας.