Latest News

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Τέσσερα χρόνια με αναστολή στον Πέτρο Μαντούβαλο


Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Μαντούβαλος για την υπόθεση...
δωροδοκίας του πρώην «δικαστή με τη μεζούρα», Ευάγγελου Καλούση.


Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Μαντούβαλος καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αναφορικά με τη δωροδοκία (2000) του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση με ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή.
Ο Μαντούβαλος είχε καταδικαστεί από το τριμελές Εφετείο κακουργημάτων σε 7ετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για την εμπλοκή του στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα».
Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι ο πρώην βουλευτής είχε ζητήσει το Νοέμβριο του 2000, από πελάτη του, 30 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να μην τον προφυλακίσει ο τότε ανακριτής, Ευάγγελος Καλούσης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μαντούβαλος είχε αθωωθεί πρωτόδικα το 2010, η υπόθεση όμως οδηγήθηκε στο εφετείο μετά από έφεση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου.
Η εμπλοκή του Πέτρου Μαντούβαλου στην υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2005, όταν, μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση, εντοπίστηκε κατάθεση ύψους 7 εκατομμυρίων δραχμών.
10 χρόνια στον Καλούση
Ο πρώην δικαστής, Ευάγγελος Καλούσης καταδικάστηκε  από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε ποινή καθειρξης 10 ετών και οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Καλούσης τον Δεκέμβριο του 2010 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε κάθειρξη 12 ετών για τη συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Σημειώνεται επίσης, ότι ο «δικαστής με τη μεζούρα» τον Ιούλιο του 2008 είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη είκοσι ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή για παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε αυτήν και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.
Ο πρώην δικαστικός βαρύνεται με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, νομιμοποίησης από παράνομη δράση, προκειμένου να παρέχει ευνοϊκό αποτέλεσμα σε ποινικές υποθέσεις που χειριζόταν μαζί με την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.
5 χρόνια φυλάκισης για Μπολέτση
Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, την οποία το Εφετείο μετέτρεψε προς 5 ευρώ ημερησίως (εξαγοράσιμη) καταδικάστηκε ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης.
Σημειώνεται, ότι ο επιχειρηματίας, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, είχε καταγγειλει τον τότε πρόεδρο του δικαστηρίου, Γ.Ευσταθίου,  ότι τον είχε εκβιάσει για να του καταβάλει χρήματα, προκειμένου να μην τον καταδικάσει. Είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα με κάθειρξη 15 ετών.
Η τροπή, που έλαβε τότε η υπόθεση, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκέλος που αφορούσε την απαλλαγή του Πέτρου Μαντούβαλου για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.