Latest News

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τι θα γίνει αύριο με τις ελληνικές τράπεζες - Αυτά είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια


  Αυτό θα κριθεί στην τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που να αποφασίσει αν και πως θα χρηματοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα...

της Ελλάδας.


Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση. Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ:
Το πρώτο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζητώντας όμως να επιβληθούν capital control ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Να δίνει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να καλύπτονται έναντι των καταθετών τα ημερήσια όρια των αναλήψεων πχ τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Μια τέτοια απόφαση θα κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ανοικτό έως την Τετάρτη που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το δεύτερο σενάριο είναι οι τράπεζες να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων που έχει το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί από τις εκροές των τελευταίων ημερών. Μόνον το Σάββατο, από το πρωί έως το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Αν οι τράπεζες ανοίξουν τη Δευτέρα, με την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά μέσα στην ημέρα πριν τη λήξη του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, επειδή δεν θα διαθέτουν επαρκή μετρητά να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς θα σημαίνει bail in για το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον μια τράπεζα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση για να επανεκκινήσει, κεφαλοποιείται καταρχήν από τους μετόχους και στη συνέχεια με κούρεμα των καταθέσεων στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».
Πάντως, σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι κλειστές τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, με κλειστές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να γίνουν συναλλαγές.