Latest News

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Στη Μάνη τιμούν την επέτειο της μάχης του Διρού (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ)

.Με λαμπρότητα και τιμή θα εορτασθεί και φέτος στο Διρό της Μάνης  η 189η επέτειος της ομώνυμης ηρωικής μάχης, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως «Ημέρα Παλλαϊκής Άμυνας» την...
Κυριακή 28 Ιουνίου 2015. 
Στο πλαίσιο του εορτασμού και σε ανάμνηση της συμμετοχής και της ηρωικής δράσης των γυναικών της Μάνης στη μάχη του Διρού εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ πασά, η εν λόγω ημέρα καθιερώνεται ως «Ημέρα της Ελληνίδας στις ΕΔ», ως ελάχιστη ένδειξη φόρου τιμής στη συμβολή και προσφορά των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους ιστορικούς αγώνες του Έθνους.
Για το σκοπό, ο τελετάρχης, τα τμήματα απόδοσης τιμών και σημαιών καθώς και οι αντιπροσωπείες θα αποτελούνται αμιγώς από γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό, προς τιμή του ρόλου των γυναικών στην άμυνα της χώρας.
Σάββατο 27 Ιουνίου
Στις 19.30′ στην παραλία Χαλικιάς, στον όρμο Διρού, θα γίνει η αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες γυναίκες.
Στις 21.00′ θα γίνουν οι απονομές στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης “Το Ταίναρο”, την Αστυνομική Ακαδημία, τον ΑΟ Μάνης “Ο Νίκανδρος”, το Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου. Ακολουθούν μουσικό πρόγραμμα και δεξίωση επίσημων καλεσμένων.
Kυριακή 28 Ιουνίου
Στις 8.00′ θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.
Στις 10.30′ προγραμματίζονται απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί. Ακολουθεί θεατρική δραματοποίηση από παιδιά δημοτικού σχολείου της απόκρουσης του Ιμπραήμ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μανιάτικη λαογραφία με τίτλο “Η Δραπανηφόρος Μανιάτισσα”.
Στις 12.00′ στον ενοριακό ναό Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
Στις 12.30′ ακολουθεί η μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.