Latest News

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δημόσιο: Έρχονται μειώσεις μισθών και στο δημόσιο. Ποιοί χάνουν;

Δημόσιο: Έρχονται μειώσεις μισθών και στο δημόσιο. Ποιοί χάνουν;Οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι μέτρα σοκ και φυσικά δεν ξέχασαν τους μισθούς...
του Δημοσίου. 
Μάλιστα ζητούν εδώ και τώρα περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου (στους μισθούς δηλαδή) καθώς προβλέπουν αντί για πλεόνασμα έλλειμμα κοντά στο 0,6%.

Η... εύκολη επιλογή για την ελληνική πλευρά δεν είναι άλλη από τις περικοπές σε όσους ακόμη απολαμβάνουν κάποιες υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου. Επιδόματα και προσωπική διαφορά μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο. Το αρχικό σχέδιο προβλέπεται οι περικοπές να έρθουν από 1/1/2016, όμως οι πιέσεις των δανειστών ίσως οδηγήσουν σε μειώσεις μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα από την 1η Ιουλίου.

Στο στόχαστρο έτσι μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εργαζόμενοι όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί του υπουργείου Ανάπτυξης στους οποίους πάγωσαν οι περικοπές πέραν του 25% που έγιναν στο δημόσιο με βάση το μνημόνιο.

Έτσι λοιπόν πρώτοι στο στόχαστρο για μειώσεις μπαίνουν περίπου 66. 000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.

Σε δεύτερη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο όλα τα επιδόματα πέραν του μισθού που προβλέπονται στο δημόσιο και ειδικά εκείνα που δίδονται ανά υπηρεσία και δεν ισχύουν για όλους με στόχο όλοι οι εργαζόμενοι με την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα στο Δημόσιο να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή φαίνεται πως θα είναι η θέσπιση και η καταβολή επιδομάτων σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Η τελευταία αλλαγή θα σημάνει τη μεγάλη μισθολογική διαφορά μεταξύ των νεοεισερχόμενων και εκείνων που υπηρετούν έχοντας θέσεις ευθύνης και έτσι η κυβέρνηση αντιδρά ωστόσο οι δανειστές πιέζουν.

Όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση σε αυτό το επίπεδο θα διαρκέσει ακόμη αρκετό καιρό με στόχο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο χρόνο.