Latest News

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Βάσεις 2015: Πτώση έως και 1.000 μόρια - Σφαγή υποψηφίων σε τέσσερα μαθήματα

Βάσεις 2015: Πτώση έως και 1.000 μόρια Πτώση έως και 1000 μόρια αναμένεται στις βάσεις 2015 σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις και την σφαγή στα τέσσερα βασικά μαθήματα:
Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Η πτώση, όπως σχολιάζουν εκπαιδευτικοί αναλυτές στο newsiT, θα πραγματοποιηθεί ακόμη και στις δημοφιλείς σχολές, ενώ η μεγαλύτερη θα εμφανιστεί στις πολυτεχνικές σχολές. Συγκρατημένη αναμένεται να είναι η πτώση στις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Η πτώση στις βάσεις 2015 έρχεται παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων εξαιτίας του ψαλιδιού στον αριθμό εισακτέων κατά 2.535 θέσεις στα ΑΕΙ υποχωρούν λόγω του υψηλού πήχυ δυσκολίας στα μαθήματα βαρύτητας. Πιο συγκεκριμένα, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να βρεθεί κάτω από τα 18.500 μόρια, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες προτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν και φέτος τις 2.000, σημειώνοντας για ακόμη μία χρονιά ρεκόρ. Η αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου θα κινηθεί κοντά στα 18.400, ενώ η Νομική Κομοτηνής δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ακόμη και 400 μόρια σε σχέση με πέρυσι, πέφτοντας κάτω από το όριο των 18.000 μορίων.

Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Σημαντική υποχώρηση για τα δεδομένα των συγκεκριμένων σχολών αναμένεται στις Ιατρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιατρική Αθήνας οι υποψήφιοι αναμένεται να ανοίξουν την «πύλη» της σχολής με λιγότερα από 19.000, ενώ στο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση θα κατρακυλήσει κοντά στα 18.700 μόρια. Στα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πως στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, η πτώση των βάσεων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 700 μόρια.
Κατά τα λοιπά, κάτω από τα 18.000 μόρια θα υποχωρήσει η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στα Οικονομικά Τμήματα του 5ου πεδίου οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αθήνας, θα καταγράψουν πτώση κατά 300 με 400 μόρια.

Αναφορικά με τα ΤΕΙ, αναμένεται “σφαγή” στις σχολές της επαρχίας, ενώ ορισμένα τμήματα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με αναλύσεις, πρόκειται να “αντέξουν” και να μην υποστούν πτώση οι βάσεις. Μπορεί οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων να πιέζονται προς τα κάτω, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και το ποσοστό όσων τα δηλώνουν στην κορυφή του μηχανογραφικού που καταφέρνει τελικά να εισαχθεί είναι πολύ χαμηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά επιτυχίας κυμάνθηκαν την περσινή χρονιά από 12,25 έως 40% στα τμήματα υψηλής ζήτησης, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Στατιστικά στοιχεία Πανελληνίων
Να τονίσουμε πως πτώση των βάσεων δείχνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των Πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Τρίτη και μπορούν να εξετάσουν. Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των εξεταζόμενων στη φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα μαθητές (79,17%) έγραψαν κάτω από τη βάση. Το αντίστοιχο περσινό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 69% Κακές ήταν και οι επιδόσεις των μαθητών στη φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης, με το 54,52% να γράφει κάτω από τη βάση. Οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης εμφανίζουν λίγο καλύτερη εικόνα, καθώς στο μάθημα που θεωρήθηκε το δυσκολότερο φέτος, τα αρχαία, το 49,66% έγραψε κάτω από τη βάση. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να εξηγήσει την σημαντική υποχώρηση των βάσεων σε αρκετές ομάδες σχολών όλων των πανεπιστημιακών πεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας που καταγράφηκε φέτος αφενός οδηγεί σε σημαντική υποχώρηση των βάσεων σε αρκετά τμήματα αρκετών επιστημονικών πεδίων και αφετέρου δημιουργούνται ευκαιρίες  για κάποια υψηλόβαθμα τμήματα στην επαρχία, όπου θα σημειωθεί πτώση των βάσεων.