Latest News

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

To "ναυάγιο" ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του ΟΛΠ

 Handelsblatt:«Και όμως η Ελλάδα πουλά»Δεδομένη θεωρεί ο ξένος Τύπος την πώληση του ΟΛΠ. «Και όμως η Ελλάδα πουλά» είναι ο τίτλος άρθρου...
της Handelsblatt, ενδεικτικός του κλίματος και άλλων γερμανικών εφημερίδων, οι οποίες αναφέρονται στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λιμανιού... του Πειραιά.  
 Χθες το Reuters σχολίαζε με τηλεγράφημά του πως η Ελλάδα ζήτησε από τρεις εταιρίες να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τον Σεπτέμβριο για το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού του Πειραιά. Το σύντομο σχόλιο ανέφερε πως η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των πιστωτών της για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 51% του Πειραιά.   Η απεμπλοκή αυτή θα σημάνει την πώληση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της Ελλάδας και θα είναι μια από τις σημαντικότερες παραχωρήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους δανειστές οι οποίοι επιμένουν επιμόνως στις ιδιωτικοποιήσεις, σχολίαζε το τηλεγράφημα.   Σύμφωνα με το πρακτορείο ο κινεζικός όμιλος Cosco και τέσσερις ακόμη εταιρείες διαπραγματεύονταν πέρυσι το 67% των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά, αλλά η πώληση μπλόκαρε μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο αξιωματούχος που φέρεται να μιλά στο πρακτορείο δηλώνει πως η Αθήνα επανήλθε με τροποποιημένη πρόσκληση για υποβολή προσφορών που έχει να κάνει με το 51% των μετοχών.   Η Handelsblatt επισημαίνει ότι, αν και αρχικά η ελληνική κυβέρνηση είχε διακόψει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας αποφάσισε να αλλάξει στάση. Την ίδια εκτίμηση κάνει και η Frankfurter Allgemeine, η οποία προσθέτει ότι τρεις ξένες εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις για την απόκτηση των μετοχών του ΟΛΠ. Την διαπίστωση πως η Ελλάδα θέλει να πουλήσει τα "ασημικά" της για να αντιμετωπίσει την κρίση κάνει η Rheinische Post, υιοθετώντας πιο σκληρό τόνο.   
Στον ίδιο ύφος εκφράζεται σήμερα και το γερμανικό Spiegel το οποίο σημειώνει: «Κάτι γίνεται στην Αθήνα: έπειτα από μακρά περίοδο μπλοκαρίσματος η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο η χώρα αντιμετωπίζει την πίεση των πιστωτών της». Το Spiegel προσθέτει ότι η πώληση του Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.