Latest News

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ποιος είναι ο Έλληνας που κατηγορείται για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA (BINTEO)

Ποιος είναι ο Έλληνας που κατηγορείται για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFAΗ αποκάλυψη για την επιχείρηση των ελβετικών αρχών σε συνεργασία με το FBI είναι το θέμα που σήμερα πρωταγωνιστεί στον διεθνή Τύπο και κλονίζει συθέμελα την...
υπερδύναμη ομοσπονδία.   
Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, οι έξι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για παθητική δωροδοκία ύψους πολλών εκατομμυρίων από τη δεκαετία του '90 μέχρι τις μέρες μας.   Η εφημερίδα New York Times που αποκάλυψε την υπόθεση γράφει ότι δεκάδες ελβετοί αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel , στο κέντρο της Ζυρίχης, όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους.   Σύμφωνα με την εφημερίδα , οι συλλήψεις αφορούν κατηγορίες για διαφθορά που εκτείνονται σε βάθος εικοσαετίας. Αφορούν τις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της Fifa, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις , σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

     Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times δεκάδες ελβετοί αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel , όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους. Οι συλλήψεις έγιναν σε συνθήκες ηρεμίας. Ενα στέλεχος της Fifa o Εντουάρντο Λι της Κόστα Ρίκα, βγήκε από το δωμάτιό του συνοδεία αστυνομικών και οδηγήθηκε προς βοηθητική έξοδο. Του επιτράπηκε να πάρει μαζί του την διακοσμημένη με το λογότυπο της Fifa αποσκευή του. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.   Ποιος είναι ο Έλληνας που κατηγορείται για το σκάνδαλο διαφθοράς   Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Gazzetta.gr πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.   Επίσης, γενικός διευθυντής οικονομικών –από τον Δεκέμβριο του 2010- της Feigeda Electronic Technology Inc, διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. –από τις 27 Ιουλίου 2009- της Sonnen Corp καθώς και μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία.   Υπήρξε αντιπρόεδρος Οικονομικών της Paytel Industries Ltd. (1992-1994) και της Westward Exploration Ltd από το 1991 έως το 1995, ενώ το πτυχίο του είναι από το Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου το 1978.   Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές. Οι συλλήψεις αποτελούν θεαματικό πλήγμα για τη Fifa, που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και έχει δεχθεί κατηγορίες για διαφθορά επί δεκαετίες. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες στην έδρα της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (Concacaf) στο Μαϊάμι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο αντιπρόεδρος της Fifa και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τζέφρι Γουέμπ περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στη Ζυρίχη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά προσώπων για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεδομένα και έγγραφα κατασχέθηκαν από τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Fifa. Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι η ελβετική έρευνα, που άρχισε στις 10 Μαρτίου, είναι διαχωρισμένη από την ποινική έρευνα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, η οποία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων μετάδοσης σε μέσα ενημέρωσης, μάρκετινγκ και σπόνσορσιπ για ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.