Latest News

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Άρχισε "πόλεμος" ανακοινώσεων για τα Λιπάσματα -Τι υποστηρίζει η OIL ONE, τι απάντα ο δήμαρχος


Μια ιδιότυπη "ναυμαχία" ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ της εταιρείας OIL ONE συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη και του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας...


Χρήστου Βρεττάκου.
Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης της περιοχής.
H Oil One με ανακοίνωσή της  υποστηρίζει τα εξής:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρία μας βάλλεται από τη Δημοτική Αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ανώνυμα ιστολόγια και σχολιαστές, που παραποιούν συντονισμένα την αλήθεια αναφορικά με την εγκατάσταση και τις δραστηριότητες της Oil One στο λιμάνι του Πειραιά.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση «διυλιστήριο», ως «χώρο που γίνεται επεξεργασία τοξικών αποβλήτων», έκανε λόγο για φωτογραφικές υπουργικές αποφάσεις και για φωτογραφικούς νόμους. Οι δηλώσεις αυτές έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να παραπλανούν τους πολίτες, δημιουργώντας ανακριβείς εντυπώσεις και να προκαλούν εντάσεις στους κατοίκους της περιοχής μέσα από συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Για την εξυπηρέτηση της σχετικής προπαγάνδας χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φωτογραφίες πραγματικών διυλιστηρίων που δεν έχουν καμία σχέση με την εγκατάσταση της Oil One. Η Oil One δηλώνει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι στον ιδιόκτητο χώρο της ΔΕΝ υπάρχουν εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, ΔΕΝ υπάρχουν χώροι αποθήκευσης ή επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, σε κάθε δε περίπτωση σε όλα τα στάδια αδειοδότησης και λειτουργίας της εγκατάστασης κινηθήκαμε με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια. Η εγκατάσταση της Oil One ΔΕΝ είναι ρυπογόνος βιομηχανία, ΔΕΝ επιβαρύνει σε τίποτα περιβάλλον της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται, ΔΕΝ απειλεί τη δημόσια υγεία, αντιθέτως προστατεύει την δημόσια υγεία και η λειτουργία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του θαλασσίου και χερσαίου περιβάλλοντος.
Προς διευκρίνηση των όποιων παρεξηγήσεων επισημαίνουμε ότι η λειτουργούσα εγκατάσταση ανάμειξης λιπαντικών και διακίνησης καυσίμων της εταιρίας BP, από την οποία γινόταν η τροφοδοσία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετατράπηκε από την Oil One στην πιο σύγχρονη περιβαλλοντική υποδομή σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία υπερκαλύπτει τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ασφαλείας όχι μόνο της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και των διεθνών κανονισμών. Η λειτουργία της υποδομής της Oil One αποσκοπεί στην υποδοχή και τον διαχωρισμό των μιγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από την λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά.
Η ύπαρξη τέτοιων υποδομών είναι υποχρεωτική σε όλα τα λιμάνια από τους διεθνείς κανονισμούς και τις εθνικές νομοθεσίες ώστε τα μίγματα αυτά να παραδίδονται υποχρεωτικά και να μην απορρίπτονται στην θάλασσα προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Ευχόμαστε να γίνει κατανοητό πως η ορθή λειτουργία της εγκατάστασης που θέλει να υπονομεύσει ο κύριος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι κρίσιμη και καθοριστική για να συνεχίσει να λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά, είναι κρίσιμη και καθοριστική για την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική αυτή υποδομή είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων του Δήμου, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της Αττικής. Κατά τους προηγούμενους μήνες, κρίναμε συνετό να επιδείξουμε ανοχή λαμβάνοντας υπ’ όψη τον πρόσφατο χρόνο ανάληψης καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και ευελπιστούσαμε ότι προϊούσας της θητείας τους θα ενημερώνονταν για τη σκοπιμότητα της εγκατάστασης της Oil One.
Οι πρόσφατες όμως αναληθείς δημόσιες δηλώσεις δημιουργούν ένα κυκεώνα ανακριβειών, παραποιήσεων και υπονοιών, κατάσταση η οποία μας αναγκάζει να προβούμε στην παρούσα ανακοίνωση ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια. Είμαστε δε πρόθυμοι να ενημερώσουμε αναλυτικά και ολοκληρωμένα την Δημοτική Αρχή και κυρίως τους πολίτες επί των όρων λειτουργίας και του ρόλου της περιβαλλοντικής υποδομής. Εμείς δεν πρόκειται να χτίσουμε πάνω στην παραπλανητική συναισθηματική φόρτιση της εύλογης ευαισθησίας του κοινού, αλλά μόνο στη δύναμη της αλήθειας και των επιχειρημάτων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου αγαθού του περιβάλλοντος και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας».
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, δήλωσε αναφορικά με την ανακοίνωση της OIL ONE ΑΒΕΕ:

Η εταιρεία OIL ONE στην σχετική ανακοίνωση της επιλέγει να διαστρεβλώσει τα επιχειρήματα μου και τα επιχειρήματα των κατοίκων της πόλης, ακριβώς γιατί γνωρίζει ότι τα πραγματικά μας επιχειρήματα είναι πέρα για πέρα αληθινά. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εταιρεία δεν αποθηκεύει «τοξικά απόβλητα» και γι’ αυτό δεν το ισχυριστήκαμε ποτέ, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν προστατεύει την «δημόσια υγεία και το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον», αλλά αντίθετα τα απειλεί.

Είναι αναληθές ότι η OIL ONE έχει λάβει άδεια για αποθήκευση 20.695 κ.μ υγρών καυσίμων; Είναι αναληθές ότι έχει λάβει άδεια για επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων; Είναι αναληθές ότι αυτές οι άδειες αναφέρονται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απόσταση 75μέτρων από τα σπίτια των κατοίκων; Είναι αναληθές ότι το ατύχημα που συνέβη το 2000 στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων του Ομίλου στην Κυνοσούρα είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός ναυτεργάτη, την διαρροή 600 κ.μ πετρελαιοειδών και μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που χρειάστηκε ένας μήνας για ν’ αντιμετωπιστεί; Είναι αναληθές ότι η εταιρεία έλαβε άδεια λειτουργίας 4 ημέρες πριν από της εκλογές και μετά από απανωτές υπουργικές και νομοθετικές παρεμβάσεις;

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, οι έξι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια μας, αλλά και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία εταιρεία, όχι μόνο την συγκεκριμένη, να κάνει «δουλειές» παίζοντας με την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να ξαναγίνει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αυτό που ήταν τον προηγούμενο αιώνα, η χαβούζα όλης της Αττικής.