Latest News

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ο ήρωας-λοχίας που έσωσε τους ναυαγούς στη Ρόδο έγινε θέμα στον Guardian και τιμήθηκε με μετάλλιο [ΕΙΚΟΝΑ]

antonis-nteligiorgis-650
Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση του Αντώνη Ντεληγιώργη που κατάφερε να σώσει πάνω από 20 ναυαγούς στη Ρόδο κατάφεραν να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα και να φθάσουν μέχρι τη...
Μεγάλη Βρετανία.
Ο γενναίος στρατιωτικός έδωσε συνέντευξη στον Observer της Guardian και αφηγήθηκε πως βρέθηκε από την καφετέρια που έπινε τον καφέ του, μέσα στη θάλασσα για να σώσει τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες που παρασύρονταν από τα κύματα. Ανάμεσα σε αυτούς που έσωσε είναι και η 26χρονη από την Ερυθραία, η οποία γέννησε την περασμένη βδομάδα στη Ρόδο και αποφάσισε να δώσει στο παιδί της το όνομα του λοχία, «Αντώνης» 
«Το πλοίο διαλύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Έμοιαζε σα να ήταν φτιαγμένο από χαρτί. Τη στιγμή που άφησα την καφετέρια για να πάω κοντά, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη εκεί. Είχε φτάσει η ακτοφυλακή, ένα Super Puma πετούσε από πάνω, ασθενοφόρα είχαν ήδη φτάσει, ενώ και ψαράδες είχαν συγκεντρωθεί με τα καΐκια τους. Χωρίς να το σκεφτώ δευτερόλεπτο, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνω. Έβγαλα τα ρούχα μου και έπεσα στο νερό».
Ο Αντώνης Ντεληγιώργης κατάφερε να βγάλει στην ακτή 20 από τους 93 ναυαγούς. «Στην αρχή φορούσα τα παπούτσια μου, όμως σύντομα έπρεπε να τα βγάλω. Το νερό ήταν γεμάτο πετρέλαιο από τη βάρκα και τα βράχια ήταν ολισθηρά και κοφτερά. Κόπηκα άσχημα στα χέρια και στα πόδια μου, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ εκείνη την ώρα ήταν να σώσω τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους».
Ο 34χρονος ήρωας δεν θυμάται πόσους άνδρες και πόσες γυναίκες έσωσε αλλά του έμεινε μόνο μία συγκλονιστική εικόνα: «Αυτό που θυμάμαι ήταν να κοιτάζω έναν άντρα γύρω στα 40 να πεθαίνει. Παρασυρόταν και χτυπιόταν, δεν μπορούσε να αναπνεύσει, πνιγόταν, αλλά ήταν αδύνατο να τον φτάσω...».
Για την αυταπάρνηση που επέδειξε τιμώντας τα παράσημα του, ο Αντώνης Ντεληγιώργης βραβεύτηκε από τον Πάνο Καμμένο με το μετάλλιο Εξόχου Πράξεως. «Διέσωσε μόνος του είκοσι παιδιά, εγκύους γυναίκες και πολίτες, μαζί με πολίτες της Ρόδου οι οποίοι πήραν μέρος στη διάσωση, αψηφώντας ακόμα και πρόβλημα υγείας το οποίο έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. «Η έξοχη πράξη του αυτή, όπως και πολλών άλλων υπαξιωματικών, αξιωματικών, ανθυπασπιστών, εθνοφυλάκων και στρατιωτών, δείχνει το υψηλό ηθικό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων»