Latest News

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Στα κάγκελα για το διυλιστήριο του Μελισσανίδη

Στα κάγκελα ετοιμάζονται ν' ανέβουν οι δημοτικές αρχές των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που προσπαθούν να ξε-σηκώσουν τους κατοίκους ενάντια της λειτουργίας  του διυλιστηρίου - της εταιρείας Oil Οne, συμφερόντων...
 Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ήδη  ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας έχει προαναγγείλει πως οργανώνει δράσεις και παρεμβάσεις (Σάββατο και Κυριακή) στο χώρο της πρώην βιομηχανικής Ζώνης των Λιπασμάτων, ζητώντας την ανάπλαση της έκτασης προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Αναλυτικά, τους λόγους των κινητοποιήσεων εξήγησε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος.  Μιλώντας στο «Κόκκινο» χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την εγκατάσταση, σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια, διυλιστηρίου - της εταιρείας Oil Οne, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη.
 Ο δήμαρχο υποστήριξε πως δεν αντέχει σε κριτική ο ισχυρισμός ότι έτσι εξυπηρετείται η «ανάπτυξη» και η «απασχόληση», δοθέντος ότι μόνον 35 θέσεις εργασίας είναι το αντίτιμο των ρύπων και των κινδύνων, που απειλούν τους κατοίκους.
Ο ίδιος πενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρέτησε τα σχέδια του Δ. Μελισσανίδη νομοθετώντας σχετικά, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αντιθέτως, είπε θα πρέπει.. «να αλλάξει … ντάλα μεσημέρι» το Ρυθμιστικό Σχέδιο, αλλά και να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή των (πρώην) Λιπασμάτων, έκτασης 640 στρεμμάτων, σε πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Για αυτόν το λόγο οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι φορείς της περιοχής που ενέκριναν κατά πλειοψηφία τις σχετικές θέσεις σε σύσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, ζητούν: Πρώτον, τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και του Ρυθμιστικού, ώστε να αρθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Βιομηχανικής Ζώνης. Δεύτερον, απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Τρίτον, άμεση προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής. Τέταρτον, άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου της Oil One.
Πέρα από το θέμα του διυλιστηρίου, ο Δήμος και οι φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις την οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και της Lafarge.
Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο κάτοικοι καλούνται να πάνε στην περιοχή, καθαρίζοντας, δενδροφυτεύοντας και διανοίγοντας πρόσβαση σε ένα τμήμα της έκτασης.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό προγραμματίζεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 6 Απριλίου,οι δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Πειραιά (Γιάννης Μώραλης), Κορυδαλλού (Σταύρος Κασιμάτης), Νίκαιας – Ρέντη (Γιώργος Ιωακειμίδης), Περάματος (Γιάννης Λαγουδάκης), Σαλαμίνας (Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου), καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.