Latest News

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Έτσι θέλουν να γίνει η ανάπλαση των Λιπασμάτων

Η ανάπλαση και αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων θα μπορούσε να γίνει με...
τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού και ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και με αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη.
Αυτό τουλάχιστον τόνισαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Πειραιά  Κερατσινίου – Δραπετσώνας (Χρήστος Βρεττάκος) Πειραιά (Γιάννης Μώραλης), Κορυδαλλού (Σταύρος Κασιμάτης), Περάματος (Γιάννης Λαγουδάκης), Σαλαμίνας (Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου), ο γ.γ. του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Το στίγμα των διεκδικήσεων έδωσε ο "οικοδεσπότης"  δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. 
Αναφερόμενος στο ρυθμιστικό σχέδιο είπε ότι η αλλαγή του θα μπορούσε να γίνει σε ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή και μέσα σε αυτό να επιβάλλεται ότι στον χώρο δεν θα υπάρχουν βιομηχανικές χρήσεις πλέον.

Επίσης ζήτησε ο συντελεστής δόμησης από το 0,6% που είναι σήμερα να πάει στο 0,1% και να κατοχυρωθεί η χρήση γης στη συγκεκριμένη περιοχή ως χώρος πρασίνου, παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού.

Δήλωσε ότι δεν μπορεί το 2015 στα 75 μέτρα από το τελευταίο σπίτι της πόλης να λειτουργεί διυλιστήριο. «Η πόλη δεν θα το επιτρέψει.Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά»πρόσθεσε.

Ο κ. Βρετάκος τόνισε επίσης ότι αυτό που θέλουμε να γίνει είναι να κάνουμε τον χώρο επισκέψιμο ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε.
Συμπλήρωσε ότι ο δήμος μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά η οποία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση θα επιδιώξει να υπάρξει ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες να σταθούν δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Δραπετσώνας αναλύοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει μία έκταση 240 στρεμμάτων για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο ελληνικό Δημόσιο.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης που είναι παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου στον δημόσιο ΟΛΠ, η οποία πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να σταματήσει αυτό που έχει γίνει σήμερα, δηλαδή ο ΟΛΠ να παραχωρεί τον συγκεκριμένο χώρο με σύμβαση στη HEG, θυγατρική της Aegean, για παραλαβή και διαχείριση υγρών αποβλήτων.

Στον συγκεκριμένο χώρο τόνισε επίσης ότι κατέχουν στρεμματικές εκτάσεις η εταιρεία Lafarge-AΓΕΤ Ηρακλής, η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη, η εταιρεία Ελληνική Καύσιμα του ομίλου Λάτση αλλά και ο Δήμος Δραπετσώνας.

Καταλήοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο και ο δήμος συζητάει με τους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης γης στην κατεύθυνση όμως αλλαγής του ρυθμιστικού σχεδίου και σε συγκεκριμένες χρήσεις γης. Δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Εθνική Τράπεζα να παραμείνει σε αυτήν το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά να παραχωρηθεί για αξιοποίηση στον δήμο ενώ δεν απέκλεισε και απαλλοτρίωση συγκεκριμένης έκτασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ