Latest News

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Καταργείται ο «κουκουλονόμος»: Νόμιμη η κουκούλα στις πορείες – παράνομη στις ληστείες

epeisodia koukouloforoi nyxta-650Διατηρείται ως ποινικό αδίκημα η κουκούλα μόνο σε ληστείες και η λήψη DNA υπό...

αυστηρές προϋποθέσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφωνώντας εν μέρει με τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του «κουκουλόνομου» και τη λήψη DNA.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που ανακοίνωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος,  διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα.
Αιτιολογώντας την απόφαση του να υπάρξει η εξαίρεση στις ληστείες και να μην καταργηθεί πλήρως ο νόμος που προέβλεπε ως επιβαρυντικό ποινικό αδίκημα τη χρήση κουκούλας για όλα τα αδικήματα, όπως πρότειναν στην τροπολογία οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι η κάλυψη του προσώπου μπορεί να έχει και προληπτική δυναμική.
Όσον αφορά στη δεύτερη τροπολογία - για την κατάργηση υποχρεωτική λήψης και χρήσης γενετικού υλικού - ο υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας  ότι «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο». Συμφώνησε πάντως «ότι η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».