Latest News

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μαρτυρία-σοκ για την τραγωδία στη Μεσόγειο: «Ημασταν 950 στο καράβι»

To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στ' ανοιχτά της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν η χειρότερη τραγωδία αυτού του είδους στη Μεσόγειο με τουλάχιστον...
700 αγνοούμενους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια, και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Από σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. 

Το βράδυ της Κυριακής ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες, όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Πρόσφυγες και στα αμπάρια
Ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και από τους 700 που ήταν οι αρχικοί φόβοι. Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν λόγο για 700 ανθρώπους πάνω στο πλοίο. Η εισαγγελία όμως της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε τη νύχτα ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες, τον οποίο μπόρεσε να εξετάσει, δήλωσε ότι 950 άνθρωποι ήταν πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους σχεδόν πενήντα παιδιά και περίπου 200 γυναίκες!

Ο πρόσφυγας αυτός από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας της μικρής αυτής πόλης.

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να λάβει πρωτοβουλίες εδώ και ημέρες και σε κάθε νέο δράμα στη Μεσόγειο, συγκάλεσε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για να λάβει μέτρα, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.