Latest News

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Επιστολή δημάρχου Πόρου στον πρωθυπουργό - Συνάντηση με τον Δρίτσα για το λιμάνι- ακτοπλοϊα

Σε απίστευτη κατάσταση αδιεξόδου βρίσκεται επί δυόμισι χρόνια το λιμάνι 
του Πόρου, λόγω της μεταβίβασης των δικαιωμάτων παραχώρησής του...
στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτό τονίζει στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, στον Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα και στους Υπουργούς Τουρισμού και Ναυτιλίας, Έλενα Κουντουρά και Θοδωρή Δρίτσα.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πόρου, από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα, το λιμάνι του Πόρου έχει περιέλθει σε πρωτοφανή ομηρία, έλλειψη συντήρησης και νόμιμης και βιώσιμης διαχείρισης, αφού οι προηγούμενες αιρετές διοικήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής, μπροστά στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης, δίστασαν να αναλάβουν την χρηματοδότηση των αναγκαίων πολυδάπανων έργων για την συντήρησή του και την αύξηση της εισπρακτικότητάς του. 

Ο Γ. Δημητριάδης ζητά από τη νέα κυβέρνηση να επισπεύσει τις ενέργειες επιστροφής του λιμανιού στην τοπική κοινωνία όπως έχει δεσμευθεί, ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να δοθεί ήδη από το φετινό καλοκαίρι η δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να το αποκαταστήσει, να το αξιοποιήσει και να το διαχειριστεί βιώσιμα.
Το θέμα αυτό, όπως και τα θέματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Πόρου, της κατάργησης του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, και του τρόπου άσκησης των αρμοδιοτήτων του Λιμεναρχείου Πόρου, έθεσε ο Γιάννης Δημητριάδης στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Υπουργού σήμερα, Τρίτη 10 Μαρτίου 2015.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα

ΘΕΜΑ: Κρίσιμα θέματα αρμοδιότητας Υ.Ν. που αφορούν στον Δήμο Πόρου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θέτω υπόψη σας τα κρίσιμα θέματα και τις αναγκαίες δράσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου σας και αφορούν στον Δήμο Πόρου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την θετική σας προσέγγιση επί αυτών, όπως προκύπτει μέσα από τις προγραμματικές θέσεις της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και από την προσωπική σας γνώση και θέση επί αυτών, ως επί μακρόν βουλευτή της περιφέρειάς μας:
1.      Αναστολή ιδιωτικοποίησης λιμανιού Πόρου:Απαιτείται υπογραφή ΚΥΑ, με την οποία να ανακαλείται (συνολικά ή μερικά μόνο για το λιμάνι του Πόρου) η υπ’ αριθμ. 218/2012 Απόφαση της Επιτροπής Αναδιαρθρώσεωνκαι Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔτο δικαίωμα παραχώρησης του λιμανιού μας (αναλυτικότερα – βλ. την υπ’ αριθμ. 1405/4.3.2015 επιστολή μου).
2.      Επισκευή καταρρευθέντος τμήματος λιμανιού: Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Αττικής επί δυόμιση χρόνια αρνείται σιωπηλά να επισκευάσει το εν λόγω τμήμα, «αφού το λιμάνι πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί», ζητάμε την καθοριστική παρέμβασή σας προς την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου ναπροχωρήσει στην άμεση επισκευή του, άλλως να εξετάσετε τη δυνατότητανα προχωρήσει το ίδιο το Υπουργείο σε αυτή, καθώς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρουδεν μπορεί να την επωμισθεί οικονομικά (απαιτούμενη χρηματοδότηση 868.000€).
3.      Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες: Θα πρέπει να επανεξετασθεί ο ρόλος και η λειτουργία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο έως σήμερα δρα ως θεματοφύλακας των συμφερόντων των ακτοπλοϊκών εταιριών, χωρίς να εξετάζει τη δυνατότητα μετρίασης του οριακού κέρδος τους προς χάρη της εξυπηρέτησης των τοπικών κοινωνιών. Είναι απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι οι ΟΤΑ, όχι μόνο δεν έχουν κανένα ρόλο στη διαδικασία διαβούλευσης- γνωμοδότησης επίτων δρομολογίων, αλλά ούτε καν ενημερώνονται για αυτή.
4.      Ακύρωση Χωροταξικού Πλαισίου Υδατοκαλλιεργειών: Με δεδομένη την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης που είχαμε υποβάλει από κοινού ενώπιον του ΣτΕ, για την ακύρωση της «παράνομης και πραξικοπηματικής» (όπως την έχει χαρακτηρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ) ΚΥΑ θεσμοθέτησής του Χωροταξικού, απαιτείται η άμεση υπογραφή νέας ΚΥΑ κατάργησής τηςκαι η έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση για την ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούνστην ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, με καθιέρωση της σύμφωνης γνώμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την έκδοση κάθε πράξης χωροθέτησης και αδειοδότησης ιχθυοτροφείων(αναλυτικότερα – βλ. την από 9.3.2015 επιστολή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών).

Κλείνοντας, θα πρέπει δυστυχώς να θέσω στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, λόγω της κρισιμότητάς της για την εύρυθμη λειτουργία του νησιού μας, την έντονηδιαμαρτυρία μου για την συμπεριφορά και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τουπροϊσταμένου του Λιμεναρχείου Πόρου. Η επιλεκτική αυστηρότητα άσκησης των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τηναστυνόμευση του λιμανιού, την «άγρα πελατών», τη διευθέτηση των θέσεων ελλιμενισμού, τη ρύθμιση της τοπικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, την παράνομη αλιεία, αλλά και τιςεντός λιμένα δράσεις του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, θυμίζει πρακτικές παροχής προστασίας σε φίλους και επιβολής τιμωριών σε αντιπάλους. Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής τονΣεπτέμβριο του 2014και που τυχόν διατήρησή της είναι ικανή να θέσει σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών του νησιού μας κατά τη νέα τουριστική περίοδο, την εικόνα του, την κοινωνική ειρήνη μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού και την εφαρμογή της πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής, όπως αυτή νομιμοποιήθηκε πριν δέκα μόλις μήνες.


Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Πόρου,

                                                            



Ιωάννης Δημητριάδης