Latest News

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Τι θα ισχύσει με το νέο φόρο ακινήτων


Τι θα ισχύσει με το νέο φόρο ακινήτωνΗ αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε πως οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα έρθουν στο...
δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε κάθε περίπτωση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη με το νέο νόμοη πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων. Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου προανήγγειλε οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40% ανάλογα με την περιοχή.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πρέπει να «τρέξουν» ακόμη πιο γρήγορα για να ετοιμάσουν τους νέους καταλόγους με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.
Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου φόρου στην καλύτερη περίπτωση από τον Σεπτέμβριο ενώ ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 προέβλεπε την πληρωμή του σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαίου. Τις τελευταίες ημέρες, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον νέο φόρο στα ακίνητα δίνουν και παίρνουν εντείνοντας τη σύγχυση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας θα αφορά τις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών. Ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.