Latest News

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ποινή -χάδι στον Παπακωνσταντίνου

Ένοχος για πλημμέλημα κρίθηκε ο Παπακωνσταντίνου
Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία από το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της...
λίστας Λαγκάρντ.
Έξι από τα μέλη του δικαστηρίου πρότειναν ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Λίγο νωρίτερα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου.
Πέντε μέλη του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Νίκος Πάσσος, είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κριθεί αθώος, ενώ τρία μέλη είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για κακουργηματική νόθευση.
Με την ίδια απόφαση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρίθηκε αθώος για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας.
Ομόφωνα το δικαστήριο αναγνώρισε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.
Οι δικαστές που τον καταδίκασαν έκριναν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα τρία αρχεία με τα συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ, με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα.
Δεν δέχθηκαν, όμως, ότι αποδείχθηκε ζημιά εις βάρος του Δημοσίου.
Kλείνοντας τη δίκη, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος, απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, του είπε: «Το δικαστήριο εξήντλησε την επιείκειά του, με την ευχή αυτό να αποτελέσει οδηγό, αν και έχετε ήδη πάρει την απόφασή σας και έχετε εγκαταλείψει την πολιτική».
Ο κ. Πάσσος προέτρεψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο μέλλον, όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή».
Ο πρόεδρος ευχήθηκε «καλό Πάσχα» σε όλους τους παράγοντες της δίκης και είπε στον πρώην υπουργό: «Πηγαίνετε καίτοι μη αμαρτάνετε».
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου είχε προτείνει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δύο εγκλήματα (σ.σ. της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου) και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι για το κράτος μας και τη διοίκησή μας που θα πρέπει να αναβαθμιστεί και θα έχει προς τα έξω και προς τα μέσα μια καλύτερη εικόνα» είχε πει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
«Μόνον ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ και αυτός το έκανε» υποστήριξε κατά την αγόρευσή της η Ξένη Δημητρίου, συμπεραίνοντας πως «αυτός έκανε τις διαγραφές, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του και να μην πληρώσουν φόρους, είτε για προστατεύσει τον εαυτό του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην περίφημη λίστα».
Είχε ζητήσει ενοχή
Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα.
Η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ' εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ' ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης (Τάκης Βασιλακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας) που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, ενοχής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ότι από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην Ελβετία, η οποία στάλθηκε από τη Πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών,  αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).