Latest News

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πέθανε ο συνθέτης του «χάλυ γκάλυ» και διάσημος μαέστρος του ’60, Γεράσιμος Λαβράνος [βίντεο]

hali gali
O συνθέτης του γνωστού «Χάλυ γκάλυ» - που τραγούδησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η σοφερίνα» και έγινε τεράστια επιτυχία- ο Γεράσιμος Λαβράνος, πέθανε σε...
ηλικία 80 ετών. 

Στην ίδια ταινία, είχε συνθέσει το «Τιμόνι» και το «Φεγγαράκι» σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου.  Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 15:00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Γεράσιμος Λαβράνος έγραψε το πρώτο του τραγούδι το 1958 («Χέρι χέρι», σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη, και μέχρι το 1968 γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Στον κινηματογράφο επένδυσε με τη μουσική του 25 περίπου ταινίες, επτά της Φίνος Φιλμ, με τελευταία την «Αγώνα Χωρίς Τέλος» το 1979.
Ερμηνευτές, όπως ο Σώτος Παναγόπουλος, ο Τζίμης Μακούλης, η Τζένη Βάνου, η Γιοβάνα, η Μπελίντα, το Τρίο Καντσόνε, η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρινέλλα, με την οποία έδωσε και συναυλίες στη Βραζιλία το 1968, ο Γιάννης Βογιατζής, η Πόπη Αστεριάδη, η Καίτη Χωματά και πολλοί άλλοι ακόμα διακεκριμένοι τραγουδιστές, αξιοποίησαν και έκαναν γνωστές τις συνθέσεις του. Μάλιστα το όνομα «Τζένη Βάνου» ήταν ψευδώνυμο που επινόησε ο Γεράσιμος Λαβράνος για να μην γίνει αντιληπτή από τον πατέρα της, όταν ξεκίνησε να τραγουδά στο κρατικό ραδιόφωνο.
gerasimos lavranos
Με την απόλυσή του από το στρατό, δέχτηκε αρκετές επαγγελματικές προτάσεις, αλλά εκείνος επέλεξε να συνεργαστεί με την ορχήστρα του Γιώργου Μουζάκη, η οποία είχε μια μοντέρνα τζαζ τάση. Με αυτήν την ορχήστρα έπαιξε σε κοσμικά κέντρα, σε κρουαζιερόπλοια, στην Αμερική και αλλού. Λίγο αργότερα, προσλαμβάνεται στην ελληνική ραδιοφωνία διευθύνοντας και παίζοντας με το κουαρτέτο του, σε πολύωρη ζωντανή εκπομπή.
Το 2007 το περιοδικό «Jazz & Jazz» τον συμπεριέλαβε στους κορυφαίους μουσικούς της exotica mood.