Latest News

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ψάχνουν 550.000 ευρώ για το Δημοτικό Θέατρο

Το ποσόν των 550.000 ευρώ φαίνεται πως λείπει από την "επανεκκίνηση" του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε σήμερα εν όψει της...
νέας χρονιάς.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Διαμαντή. 
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους,  ο φετινός προϋπολογισμός για το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου εκτιμάται ότι ανέρχεται περί τις 900.000 ευρώ, ενώ η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Πειραιά μέσω του ΟΠΑΝ, είναι 350.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν, το φετινό κόστος έχει υπολογιστεί στις 900.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Πειραιά προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση που παρέλαβε το δημοτικό θέατρο και άφησε αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή του Βασίλη Μιχαλολιάκου, λέγοντας τα εξής: 

''Παραλάβαμε μια δύσκολη κατάσταση στη διαχείριση του Δημοτικού Θεάτρου που δεν αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφορά την λειτουργία του. Παραλάβαμε ένα θέατρο με έναν προϋπολογισμό λειτουργικών εξόδων, χωρίς τα κόστη ηθοποιών και παραστάσεων, περίπου στο 1.300.000 ευρώ. Κάτι το οποίο είναι σαφές ότι δεν μπορεί να «σηκώσει» ο Δήμος Πειραιά όταν η συνολική επιχορήγηση στον Ο.Π.Α.Ν. είναι της τάξεως του 1.000.000  ευρώ για να καλύψει και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Τον Σεπτέμβριο του 2013 με την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου δόθηκε μια έκτακτη επιχορήγηση από τον τότε πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και καλώς εδόθη, για να επαναλειτουργήσει το Θέατρο. Η περασμένη διοίκηση όμως έκανε το σφάλμα, κατά την άποψή μου, να θεωρήσει ότι το 1.000.000 θα μπορούμε να το έχουμε κάθε χρόνο από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, κάτι το οποίο δεν συνέβη.  Άρα, εμείς παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό σαν αυτόν που σας είπα, χωρίς όμως το 1.000.000 που είχε δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση. Οι τρόποι χρηματοδότησης του συγκεκριμένου θεάτρου και ενδεχομένως και άλλων θεάτρων είναι πολύ συγκεκριμένοι. Είναι η επιδότηση που μπορεί να δίνει ο Δήμος Πειραιά μέσω του Ο.Π.Α.Ν. και αυτή είναι 350.000 ευρώ''.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξήγησε πως προσδοκά να βρεθούν τα 550.000 ευρώ,λέγοντας ότι κάνει μια σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, θα αναζητήσει πηγή εσόδων από τη μίσθωση των μαγαζιών στο ιστορικό κτίριο, αλλά και από χορηγίες που δεν έχουν γίνει έως τώρα καθώς δεν υπήρχε καν αρμόδιο τμήμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να κλείσει το δημοτικό θέατρο και αν χρειαστεί θα γίνει ακόμα και έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο Πειραιά.
@Πάντως, σύμφωνα με απλά μαθηματικά, προκύπτει ότι αυτή την στιγμή φαίνεται πως υπάρχει μια "τρύπα" της τάξεως των 550.000 ευρώ...