Latest News

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Έρχονται 32.433 προσλήψεις ανέργων στους δήμους- Ποια τα βασικά κριτήρια επιλογής

imageΕπανέρχεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με την πρόσληψη ανέργων που είχε παγώσει και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο...
του Μαρτίου. 
Το πράσινο φως άναψε από το υπουργείο Εργασίας για τις πρώτες 32.433 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους. Η πρόσκληση του ΟΑΕΔ αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε σε ένα μήνα να υποβληθούν οι αιτήσεις και να αρχίσουν οι τοποθετήσεις των ανέργων στις θέσεις που θα επιλέξουν.
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα ενισχυθεί με άλλες 19.577 προσλήψεις στο επόμενο διάστημα και στόχος είναι οι προσλήψεις να έχουν κλειδώσει μέχρι το Πάσχα. Με τη δεύτερη φάση του προγράμματος θα προσληφθούν άνεργοι σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία και περιφέρειες.
Την απόφαση ενέκρινε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, μετά από διαδοχικές συσκέψεις με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Οι άνεργοι θα προσληφθούν με μισθό 490 ευρώ καθαρά και 427 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Κατά προτεραιότητα θα επιλεγούν όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι σε νοικοκυριά χωρίς κανένα άλλο εργαζόμενο μέλος.
Βασικό κριτήριο, πέραν του διαστήματος ανεργίας είναι να έχουν χαμηλό εισόδημα, καθώς έτσι θα πριμοδοτηθούν με περισσότερα μόρια. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 11.000 ευρώ πριμοδοτούνται με 30 μόρια, από 5000,01 έως 9000 ευρώ ατομικό και από 11.000,01 έως 20.000 οικογενειακό παίρνουν 20 μόρια και με 9000,01 έως 12000 ατομικό και 20000,01 έως 30000 οικογενειακό, παίρνουν 10 μόρια.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο έστειλε προς τους ΟΤΑ ενημερωτικό σημείωμα για την κοινωφελή εργασία στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη 26/2/2015 στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού συμφώνησαν στα εξής σημεία:
1. Στην επικαιροποίηση της ορθής κατανομής των αιτούμενων θέσεων ανά δήμο.
2. Στην αναγκαιότητα περαιτέρω περιγραφής της θέσης εργασίας και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο δικαιούχος.
3. Στην καλύτερη ενημέρωση των ανέργων που θα επιλεγούν. Η ΚΕΔΕ συμφώνησε στην έκδοση υλικού στο οποίο θα περιλαμβάνονται ο «χάρτης» των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ανέργων που θα τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες θέσεις.
Η συμφωνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την ΚΕΔΕ αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη των 32.433 θέσεων προσωρινής εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζητήσει οι δήμοι.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο κοινωφελές πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 52.818 τοποθετήσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε ΟΤΑ, Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το συγχρηματοδοτούμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ. Το μέσο κόστος ανά ωφελούμενο ανέρχεται στο ύψος των 4.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Οι θέσεις στους δήμους, οι οποίες προβλέπονται στην πρώτη προκήρυξη, θα είναι πεντάμηνης διάρκειας, με διασφαλισμένα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και με αμοιβή η οποία δεν θα υπολείπεται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΟΑΕΔ υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα έχουν σαφή εικόνα των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους για τις θέσεις που θα καλύψουν πριν από την ανάληψη της εργασίας. Προς τούτο, το προεδρείο της ΚΕΔΕ συμφώνησε με την πρόταση του υπουργείου για την έκδοση δύο ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων.
Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του υπουργείου Εργασίας θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ θα διευκολυνθεί και το έργο των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για την τήρηση των προϋποθέσεών του.
Αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνουν με την τελική δημόσια πρόσκληση της διοίκησης του ΟΑΕΔ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου.
Σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για την επόμενη προκήρυξη, που θα αφορά στις 19.577 θέσεις κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων τους και των περιφερειών.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους δημάρχους, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποσαφήνισε ότι στο επόμενο κοινωφελές πρόγραμμα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των ανέργων και των οικογενειών τους αλλά και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.