Latest News

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Θρηνεί το Εθνικό Θέατρο – Πέθανε ο πρώην διευθυντής της σχολής, Τάσος Ρούσσος

Θρηνεί το Εθνικό Θέατρο – Πέθανε ο πρώην διευθυντής της σχολής, Τάσος Ρούσσος
Στα 81 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο αγαπημένος φιλόλογος, μεταφραστής και Διευθυντής του της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Τάσσος Ρούσος...

Ο ταλαντούχος Τάσος Ρούσσος υπήρξε επί χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και είχε ασχοληθεί με πλήθος μεταφράσεων του αρχαίου δράματος  και του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου να έχουν παιχτεί από το Εθνικό Θέατρο και από διάφορους θιάσους. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου στις 15:00, στο νεκροταφείο Καισαριανής.
Ποιος ήταν ο Τάσος Ρούσσος
O Τάσος Ρούσσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο Φιλολογίας κι εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική και τη δημόσια μέση εκπαίδευση. Το 1965 προσλήφθηκε ως υπάλληλος στο Εθνικό Θέατρο, από όπου αποχώρησε με σύνταξη το 1986. Από το 1978 δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και διετέλεσε διευθυντής της, από το 1989 μέχρι την αποχώρησή του, τον Σεπτέμβριο του 2007. Ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο.
Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, μετάφραση), δημοσιεύοντας επιφυλλίδες, άρθρα και κριτικές λογοτεχνίας, ποιήματα και διηγήματα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, πολωνικά, ρουμανικά, ισπανικά, εσθονικά και σλοβενικά.
Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Θεατρικού Μουσείου και του Ελληνικού Πεν Kλαμπ. Χρημάτισε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Είχε βραβευτεί δύο φορές από την Eταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για την μετάφραση των απάντων του Αισχύλου και για τις μεταφράσεις των τραγωδιών του Σενέκα, από την Eταιρεία Eλλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για το μεταφραστικό του έργο στα αρχαίο δράμα, καθώς επίσης και από την Aκαδημία Aθηνών, τον Δεκέμβρη του 2003, για το σύνολο του έργου του.
Το Εθνικό Θέατρο και η Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον θάνατό του:
«Με μεγάλη οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Τάσου Ρούσσου, που υπήρξε επί χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και Διευθυντής της Δραματικής Σχολής. Ο Τάσος Ρούσσος ήταν σπουδαίος φιλόλογος. Έχει μεταφράσει αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, Σαίξπηρ, αλλά και πολλά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Επίσης ήταν σημαντικός πεζογράφος που με τη λογοτεχνική του επάρκεια και την ευθύβολη γραφή του ξεχώρισε ανάμεσα στους ομοτέχνους του της Δεύτερης Μεταπολεμικής Γενιάς. Τέλος, ως εκπαιδευτικός και δάσκαλος στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συνέχισε επάξια τη μακρά παράδοση του θεσμού. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας.», ανακοίνωσε το Εθνικό Θέατρο.
Η Εταιρεία Συγγραφέων έγραψε χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Τάσου Ρούσσου, τακτικού μέλους της εταιρείας μας. Ο Τάσος Ρούσσος υπήρξε σπουδαίος φιλόλογος, αξιόλογος μεταφραστής κλασικών και σύγχρονων κειμένων, και σημαντικός πεζογράφος της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια».