Latest News

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ποινή 145 ετών σε 21χρονο για την τραγωδία με τους λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι


Ο 21χρονος Σύρος, ο οποίος φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους που βυθίστηκε πέρυσι τον Ιανουάριο στο Φαρμακονήσι -κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται- κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό της...
μετεφηβικής ηλικίας.  
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τού επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 145 ετών και 3 μηνών, ενώ βάση νομοθεσίας θα εκτίσει μόνο τα 25 έτη, καθώς και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά το ναυάγιο πνίγηκαν 12 μετανάστες.  
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο παρά τη λεπτομερή αναφορά που έκανε ο 21χρονος αναφορικά με το περιστατικό και τον τρόπο που έγινε, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες των μεταφερομένων που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός Σύρος δεν φέρει ευθύνη.   
Το Εφετείο επέβαλε συγκεκριμένα 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε παράτυπου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο), καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).   «Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου, επωμίσθηκε μία ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης, ανήκει αλλού.Η αντίθετη ωστόσο πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως, δημιουργούν προσδοκία για μία διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης.   Ο 21χρονος Σύρος φέρεται να επεσήμανε αρκετές φορές ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού ήταν απλώς ένας εκ των παράνομων μεταναστών. Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, είπε πως ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα και με τελικό προορισμό την Σουηδία. Δύο φορές χρειάστηκε να πληρώσει τον Τούρκο διακινητή για να τον περάσει στη χώρα μας, και μάλιστα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να γίνει αυτό από ξηρά, τους εντόπισαν και τους γύρισαν πίσω.   Στη δίκη κατέθεσε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, καθώς ήταν η πρώτη που συνομίλησε με τους πρόσφυγες όταν μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, μετά το ναυάγιο. Όπως είπε η ίδια ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι οι μετανάστες κατήγγειλαν ότι το ναυάγιο έγινε όταν το σχοινί με το οποίο το σκάφος του Λιμενικού τους ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές κόπηκε με αποτέλεσμα να μπουν νερά στη βάρκα που επέβαιναν η οποία και τελικά ανετράπη.   «Πρόκειται για μία εξοντωτική για τον νεαρό κατηγορούμενο ποινή, η οποία αντιστρέφοντας τους ρόλους αναγορεύει το θύμα εν προκειμένω τον σύριο πρόσφυγα που καταδικάστηκε, σε θύτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας», δήλωσε η Μάνια Μπαρσέφσκι μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.