Latest News

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Πότε θα γίνει η ανέλκυση του Sea Diamond...

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης ζητούν την ανέλκυση του Sea Diamond
Την άμεση ανέλκυση του Sea Diamond από τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης ζητούν οι κάτοικοι του νησιού, επικαλούμενοι την έκθεση της Κομισιόν για τη ρύπανση του περιβάλλοντος...
στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής των κατοίκων:

«Οκτώ χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Οκτώ χρόνια συνεχόμενης ρύπανσης και υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού μας.

Οκτώ χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιβάλει μία οριστική λύση στο σημαντικότατο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αυτή τη φορά η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων μας, πιστοποιείται και από την Κομισιόν, μέσω του νέου Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella.

Η απάντηση του κ. Vella ήρθε μετά από ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το θέμα των  επιπτώσεων από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στο βενθικό οικοσύστημα της Καλντέρας της Σαντορίνης, ζητώντας ταυτόχρονα από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Vella, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το ναυάγιο του Sea Diamond και ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

 Επίσης, στην απάντησή του ο κ. Vella, εκτιμά ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το συνεχιζόμενο καθημερινό περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, με την προκλητική ανοχή των υπευθύνων της Ελληνική Πολιτείας. Η διάβρωση του κουφαριού του “Sea Diamond” συνεχίζει ακάθεκτη, προκαλώντας αναπόφευκτη έκλυση και εξάπλωση επικίνδυνων ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις όποιες επιπτώσεις επιφέρουν στο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα.

Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης στην πρότερη κατάστασή του. Φτάνει πια η συγκάλυψη, η αδράνεια και η εκούσια αδιαφορία της πολιτείας. Δεν αρκούμαστε στα ημίμετρα που μας προσφέρουν και στις υποσχέσεις των αρμοδίων για δράση όταν θα χρειαστεί… Τότε θα είναι πολύ αργά!!

Η ανέλκυση του Sea Diamond αποτελεί για εμάς υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας. Δεν παραιτούμαστε και δεν ξεχνάμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που κάποιοι διέπραξαν στον τόπο μας και που κάποιοι άλλοι το αφήνουν να εξελίσσεται.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ, ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond».