Latest News

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Δολοφονίες απαγωγές στη λίστα Βλαστού (ONOMATA)


Δολοφονίες απαγωγές στη λίστα  Βλαστού.  Ο ρόλος του ΤσοχατζόπουλουΤις «υπόγειες διαδρομές» του οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικούς, δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, την εγχώρια τρομοκρατία, καθώς και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για περίπλοκες σχέσεις και συνεργασίες των «εγκεφάλων» του μεγαλύτερου κυκλώματος εκβιαστών που έδρασε ποτέ...
στη χώρα αποκαλύπτει η δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης.



Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος φέρονται να είναι αυτοί που κινούσαν τα νήματα της οργάνωσης με «στρατηγείο» τις φυλακές Κορυδαλλού, συντονίζοντας εγκληματικές ενέργειες, όπως δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, απαγωγές και εκβιασμούς.

Οι συνεννοήσεις

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν λέξεις κωδικούς, προκειμένου να μπερδέψουν την αστυνομία που παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «ψηλοί» με το οποίο εννοούσαν το καλάσνικοφ, η «κοπέλα» που εννοούσαν τον μικρό οπλισμό και το «συνεργείο» το οποίο ήταν το μέρος της συνάντησης, το «πουκάμισο μικρό» που σήμαινε πιστόλι και το «πατσαβουριά», δηλαδή κατάθεση στην αστυνομία.

Προκειμένου να μην εκτεθούν όμως προτιμούσαν να δίνουν τις εντολές τους στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος από κοντά σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια που δικάζονταν.

Τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Οι αρχηγοί καθοδηγούσαν συνεχώς μέσα από τη φυλακή μέσω τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και σημειωμάτων. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα γραπτά μηνύματα χρησιμοποιούσαν συνθηματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και επεξεργάζονται οι δικαστικές αρχές, η εγκληματική οργάνωση είχε στηθεί από το 2011 μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ στο κύκλωμα των νονών κατηγορούνται 37 άτομα μέχρι στιγμής.

Κατηγορείται για ηθική αυτουργία ο Άκης

Ο έγκλειστος πρώην πολιτικός και καταδικασθείς για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις κατά της οικίας του έτερου συγκατηγορούμενού του για τις μίζες στα εξοπλιστικά Γιάννη Σμπώκου.

Συνολικά, στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας καταγράφονται τέσσερις εκρήξεις σε βάρος Γ. Σμπώκου και Άννας Σμπώκου (Απρίλιος και Μάιο του 2014). Μία ημέρα πριν την έκρηξη -σύμφωνα με κατάθεση της αδελφής Σμπώκου, Άννας- άγνωστος άνδρας της τηλεφώνησε και μιλώντας καλά ελληνικά της ανέφερε: «Η κυρία Άννα; Προσέξτε καλά γιατί θα πάθετε μεγάλο κακό και εσείς και ο αδελφός σας».

Ο Βλαστός φέρεται κάποιες φορές να είχε συναντηθεί και να έχει μιλήσει με τον Γ. Σμπώκο, ενώ ο ίδιος κρατούμενος ανέφερε ότι κάποιοι ζήταγαν εκβιαστικά χρήματα από τον Γ. Σμπώκο, χωρίς να τους κατονομάζει.

Η γυναίκα με το όνομα «Λίτσα», που είναι συγγενικό πρόσωπο του Βλαστού φέρεται να ανέφερε ότι τις πληροφορίες ότι ο Γ. Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο ποσό στον Σκαφτούρο, ο οποίος τον Γ. Σμπώκο «τον είχε πολύ άχτι».

Πιο συγκεκριμένα, κατά το έγγραφο, ο Γ. Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν την έδωσε ποτέ.

Για το λόγο αυτό, ο Τσοχατζόπουλος -όπως λέει- πληροφόρησε τον Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο Γ. Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του. Κατόπιν αυτών, η «Λίτσα» εκτίμησε στην κατάθεσή της πως από τα χρήματα που απαιτούσε ο Σκαφτούρος εκβιαστικά από τον Γ. Σμπώκο προφανώς θα έπαιρνε κάποια μερίδιο και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο Π. Βλαστός φέρεται να έχει, επίσης, αναφέρει στη «Λίτσα» ότι ο Γ. Σμπώκος από τις μίζες των εξοπλιστικών είχε αποκομίσει 500-700 εκατ. ευρώ σε χρυσό και τα είχε σε τράπεζες στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Π. Βλαστός, μετά τις εκρήξεις που συνδέονται με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, φέρεται να είχε συμβουλέψει συνεργάτιδα του: «Άμα συναντάς τον Τσοχατζόπουλο να μην του ξαναμιλήσεις για να μην καταλάβουν τίποτα».

Στις καταγραφείσες συνομιλίες περιλαμβάνεται και μια στην οποία δικηγόρος φέρεται να λέει: «Αυτός ο Παναγιώτης δεν έχει καθόλου μυαλό. Κάθεται και βάζει βόμβες στον Σμπώκο για να κονομίσει ο Σκαφτούρος λες και θα βάλει τίποτα στην τσέπη του».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Βλαστός απαντά: «Τι θα κάνω όλη μέρα εδώ μέσα; Πως θα περάσει η ώρα μου;».

Η εξαδέλφη του Βλαστού μάρτυρας «κλειδί»

Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των λεπτομερειών για τη δράση του εγκληματικού κυκλώματος έχει η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, Λίτσα, σε βάρος της οποίας είχε πραγματοποιηθεί βομβιστική επίθεση. Ο Π. Βλαστός, φέρεται να διέταξε την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε βάρος της, καθώς θεωρούσε ότι του είχε υπεξαιρέσει 250.000 ευρώ.

Η εξαδέλφη φέρεται να είπε στις αρχές ότι την πληροφορία πως ο Σμπώκος είχε πολλά χρήματα έδωσε στον Σκαφτούρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο, σε άγνωστο χρόνο ο Σμπώκος είχε παραλάβει μια βαλίτσα με 10 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζονταν για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τα οποία δεν έδωσε ποτέ.

Τη γυναίκα αυτή που θεωρείται βασικός συνεργάτης του Παν. Βλαστού, ο βαρυποινίτης επιχείρησε να την σκοτώσει.

Η τελευταία απόπειρα δολοφονίας της εξαδέλφης του θα ήταν σήμερα το πρωί, με βάση τις συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί. Ο Παν. Βλαστός είχε δώσει εντολή σ' έναν Αλβανό τον οποίον οι αστυνομικοί αναζητούν, να την σκοτώσουν.

«Να την πάρετε, να την πάτε στο βουνό. Πρώτα να την βασανίσετε και να τη σκοτώσετε. Θέλω πρώτα να υποφέρει» φέρεται να ήταν οι οδηγίες του βαρυποινίτη προς τα μέλη του κυκλώματος που θα εκτελούσαν το «συμβόλαιο θανάτου».

Εκτός από την Πρωτοχρονιά που είχαν τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στην αυλή του σπιτιού της, που αν εκρήγνυτο θα ισοπεδώνονταν όλο το σπίτι όπως λένε οι Αρχές, είχε γίνει μια ακόμη απόπειρα το Δεκέμβριο. Αστυνομικοί είχαν επιχειρήσει να σταματήσουν δύο άτομα που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα, στη Μεταμόρφωση και εκείνοι απάντησαν με πυροβολισμούς, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Ακολούθησε καταδίωξη και οι δράστες πέταξαν το όπλο και εξαφανίστηκαν.

Ο Βλαστός γνώριζε τους δολοφόνους των Χρυσαυγιτών

Μια ακόμα ανατριχιαστική λεπτομέρεια για την ευρεία γκάμα υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται ο Παναγιώτης Βλαστός αποκαλύπτει η εξαδέλφη του. Ο βαρυποινίτης και «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας από τους εγκεφάλους του κυκλώματος που εξάρθρωσαν οι Αρχές, φέρεται γνωρίζει ποιοί σκότωσαν τους δύο χρυσαυγίτες στο Ηράκλειο, σύμφωνα με αναφορές του προς την εξαδέλφη του μέσα στις φυλακές. Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής έγινε στο Νέο Ηράκλειο το Νοέμβριο του 2013.

«Δεν έχω καμία σχέση» φέρεται να λέει ο Βλαστός στην εξαδέλφη του, «γνωρίζω όμως ποιος τους σκότωσε. Τα λευκά κράνη που φορούσαν τους τα είχα προμηθεύσει εγώ». Αυτή η αναφορά φέρεται ότι έγινε σε επισκεπτήριο που έκανε η εξαδέλφη του στον Παν. Βλαστό στις φυλακές Κορυδαλλού λίγες ημέρες μετά τη διπλή ανθρωποκτονία όπου τον ρωτά σχετικά για τη δολοφονία.

Απαγωγές τραπεζιτών και εφοπλιστών

Το κύκλωμα σύμφωνα με πληροφορίες σχεδίαζε απαγωγή στελέχους τράπεζας που μένει στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες τον ανέφεραν ως Μπούμπη. Την παρακολούθηση του συγκεκριμένου ατόμου την είχαν αναλάβει δύο γυναίκες, μια εξ αυτών ήταν η 
εξαδέλφη του Βλαστού. Στόχος τους ήταν να τον απαγάγουν και να ζητήσουν λύτρα.

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία η εξαδέλφη ρωτά τον Παν. Βλαστό εάν γνωρίζει κάτι για την απόπειρα απαγωγή του κ. Μαρτίνου στη Γλυφάδα. Δεν είχα κάποια σχέση με την απαγωγή αυτή, λέει ο Βλαστός, ξέρω όμως ότι αυτή την απόπειρα την έκανε ο Βασ. Παλαιοκώστας, και πρόσθεσε ότι ευτυχώς που δεν τον απήγαγαν, και γλίτωσε ο Βασίλης καθώς όπως είπε το αυτοκίνητο θα είχε μηχανισμό εντοπισμού και σίγουρα θα τους εντόπιζαν.

Οι «επώνυμοι»

Εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο οι «εγκέφαλοι» του «συνδικάτου» είχαν στενές σχέσεις και με άλλους γνωστούς έγκλειστους των φυλακών Κορυδαλλού. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας αναφέρεται πως ο Π. Βλαστός επισκεπτόταν τη λεγόμενη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταγράφεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Σπανό, Γιώργο Σαχπατζίδη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδη Φλώρο, Βασίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.