Latest News

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αθλιότητα αλά Γαλλικά: Η Liberation προσβάλει την μνήμη του Ντέμη Ρούσσου

demis-roussos-570
Με έναν άκρως ειρωνικό τρόπο και βγάζοντας χολή επέλεξε να αποχαιρετήσει τον νεκρό Ντέμη Ρούσσο συντάκτης της Liberation. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ

«Ο τραγουδιστής των Aphrodite's Child που πέθανε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα έβλεπε τον εαυτό του ως απόγονο των Φαραώ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το άρθρο του ο Γρεγκορί Σνάιντερ με τίτλο: «Ο Ντέμης Ρούσσος στο πάνθεον του ψυχεδελισμού». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο τραγουδιστής που πέθανε σε ηλικία 68 ετών είναι ο εκφραστής του «απόλυτου κιτς, τα τελευταία 30 χρόνια». Παράλληλα, ο Σάιντερ αναφέρει ότι λόγω των παραπανίσιων κιλών του, ο Ρούσος είχε αποτελέσει αντικείμενο χλευασμού τηλεοπτικών εκπομπών.
«Ο Ντέμης Ρούσσος ή Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ήταν πάντα το κάτι άλλο. Γεννημένος στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, μεγάλωσε μέσα στη χριστιανορθόδοξη κοινότητα της Αλεξάνδρειας όπου συμμετείχε στη βυζαντινή εκκλησιαστική χορωδία, όπου για πέντε χρόνια τραγούδησε ως σολίστ, εκδιώχθηκε από την κρίση στο Σουέζ και επέστρεψε στην Ελλάδα στα 15 του» συνεχίζει το άρθρο και ο συντάκτης συμπληρώνει ότι ο στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο Ρούσσος θα συμμετάσχει σε μία «μυστική ομάδα μουσικών» με τους οποίους θα κάνει «ατέλειωτες συζητήσεις για πολλά θέματα της ζωής».
«Αυτόν τον μοναστικό τρόπο ζωής δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ, ακόμη και όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, όντας πια πολυεκατομμυριούχος, θα εμφανίζεται δημόσια με κελεμπίες και τουρμπάνια κεντημένα με χρυσή κλωστή, κυκλοφορώντας οδυνηρά με μια τεθωρακισμένη μπλε λιμουζίνα».
«Έπειτα από τέσσερα χρόνια περιπλάνησης, κατά τη διάρκεια των οποίων απέκτησε την ειλικρινή πεποίθηση ότι αντλεί την καταγωγή του από τον Μεγάλο Αλέξανδρο και τους Φαραώ, συνάντησε έναν άνθρωπο που του άλλαξε τη ζωή» επισημαίνει ο συντάκτης, λέγοντας πως πρόκειται για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου που γνώρισε ο Ρούσος σε μία μπουάτ. Ο μεγάλος συνθέτης που ακόμα τότε ήταν ένας μουσικός της τζαζ, «εντυπωσιάστηκε από τη φωνή του» Ρούσσου.
Όπως υποστηρίζει ο Σνάιντερ, τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το συγκρότημα με τον Παπαθανασίου, το ταξίδι στο Λονδίνο και η περιπετειώδης άφιξη στο Παρίσι τον Μάιο του 1968. Τότε, οι Ρούσσος, Παπαθανασίου και Σιδεράς προσπάθησαν να μετοικήσουν στο Λονδίνο για να ακολουθήσουν διεθνή καριέρα αλλά τους σταμάτησαν στην είσοδο λόγω προβλημάτων με την άδεια εισόδου τους. Οι τρεις τους κατευθύνθηκαν υποχρεωτικά στο Παρίσι και αποφάσισαν να παραμείνουν υπογράφοντας συμβόλαιο με την Philips Records.
Το πρώτο τους σινγκλ, ήταν το «Rain and Tears», μια σύνθεση του Παπαθανασίου σε στίχους του Μπορίς Μπεργμάν με τον Ρούσσο να τραγουδάει με τη χαρακτηριστική του φωνή. Το σινγκλ κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του '68 σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλές χώρες.
Τα τραγούδια i έγιναν επιτυχίες ενώ «ο Ρούσσος εμφανιζόταν σαν χολερικός γιδοβοσκός, με μαύρο μάτι γεμάτο πονηριά, αναμαλλιασμένος, και με γενειάδα και φορώντας ένα πόντσο φέροντας ένα θεϊκό δώρο: αυτό το φωτεινό τρέμουλο της φωνής του σε κάθε νότα σε κάθε συλλαβή» γράφει ο Σνάιντερ, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο πρόφερε τις λέξεις ως «αισθησιακό και θηλυκό», έχοντας «έναν από τους πιο παράξενους ανθρώπινους ήχους σε μια εποχή που η ποπ μουσική απευθυνόταν σε όλα τα κοινά».
Ο Ρούσσος με τους Afrodite's Childs ηχογράφησε αρκετά σινγκλ και τρεις δίσκους που γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Το κύκνειο άσμα τους ήταν το δίσκος 666 που θεωρείται ένας από τους κλασικότερους προγκρέσιφ ροκ δίσκος. «Το 666 θα τελειώσει μέσα στη ντισκοτέκ του Άντι Γουόρχολ» γράφει ο Σνάιντερ, «αλλά ο Ρούσσος εγκατέλειψε το συγκρότημα ως“ underground”».
Ο δημοσιογράφος τονίζει πως η σόλο καριέρα του τραγουδιστή «αν και παρουσιάζει περιορισμένο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, ωστόσο του έδωσε την τύχη ενός καλλιτέχνη το οποίος πούλησε συνολικά περίπου 50εκατομμύρια δίσκους». Ενώ, «στις καλές του ήταν διασκεδαστικός και απαντούσε με εφευρετικότητα σε κάποιες συνεντεύξεις του».
Τέλος, ο Σνάιντερ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA, από την Αθήνα για τη Ρώμη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Ντέμης Ρούσσος, επιβάτης της πτήσης έπεσε θύμα αεροπειρατίας με τους Λιβανέζους τρομοκράτες να γιορτάζουν ακόμα και τα γενέθλια του μόλις τον αντιλήφθηκαν ενώ τον απελευθέρωσαν από τους πρώτους. Αργότερα ο Ρούσσος θα δηλώσει: «Τότε ένιωσα ένα δόρυ στο λαιμό μου. Με ένα τέτοιο δόρυ, τραυματίστηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος τρεις αιώνες προ Χριστού».