Latest News

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Πέταξαν έξω Πασόκους από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -Ποιοι κόπηκαν, ποιοι μπήκαν (ΟΝΟΜΑΤΑ)


Τη λύση των «καθαρών» συνδυασμών για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επέλεξε τελικά η κεντρική επιτροπή...

του ΣΥΡΙΖΑ. 


Τελικά, ούτε είκοσι συνολικά δεν θα είναι οι εξωκομματικοί υποψήφιοι στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ενδεχομένως να προστεθούν ελάχιστοι ακόμη την Παρασκευή στο οριστικό κλείσιμο των ψηφοδελτίων. Στόχος της «σφαγής» των δεκάδων πασοκογενών υποψηφίων που προτάθηκαν από διάφορες πλευρές είναι η δημιουργία μιας συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας που σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εμφανίζει φυγόκεντρες ή και διαλυτικές τάσεις όταν έρθει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων.
Οι μοναδικοί που διασώθηκαν από αυτό το... τσουνάμι είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Θεόδωρος Παραστατίδης.
Τελικά περίπου το 95% των θέσεων καταλαμβάνεται από στελέχη του κόμματος και μόνο οι υπόλοιπες δόθηκαν σε εκπροσώπους άλλων χώρων και κινήσεων, που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον κερδισμένοι οι Οικολόγοι Πράσινοι που έλαβαν 8 θέσεις, ενώ τελικά οι πασοκογενείς δεν ξεπερνούν συνολικά τους 10.
Την Παρασκευή, πάντως, στη συνεδρίαση της επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν αποκλείονται μικρές διορθωτικές κινήσεις για τις περίπου δέκα κενές θέσεις που έμειναν στις λίστες δοθούν.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως ο κ. Τσίπρας προσπαθήσει να επαναφέρει την περίπτωση της Ραχήλ Μακρή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με τι θα συμβεί. Για να το κάνει, πάντως, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η πρόταση μπορεί να περάσει χωρίς αντιδράσεις.
Ποιοι κόπηκαν
Από τις 25 προτάσεις που έκανε η Σοσιαλιστική Τάση των κυρίων Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αλέξη Μητρόπουλου, πέρασαν μόλις δύο! Από τα δέκα με δεκαπέντε ονόματα που προωθούσε η Λούκα Κατσέλη υπερψηφίστηκε μόνον η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Βούλα Τεκτονίδου, αλλά η πρώην υπουργός και επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας διαμήνυσε ότι η στήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη.
Από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, πέρασε επίσης μόλις μία πρόταση από τις περίπου δέκα που κατατέθηκαν!

Από τους συνεργαζόμενους βουλευτές διασώθηκαν μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, ο Θόδωρος Παραστατίδης στη β’ Θεσσαλονίκης και ο Οδυσσέας Βουδούρης στη β’ Αθήνας.

Ποιοι μπήκαν
Ο μεγάλος ανταγωνισμός θα είναι στην Β’ Αθήνας, όπου εκτός από τα ηχηρά ονόματα της σημερινής Βουλής (Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ευκλείδης Τσακαλώτος) μπαίνουν στη λίστα ο Νίκος Παπάς, ο Νίκος Χουντής, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Ξυδάκης, η Αννέτα Καβαδία, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Τόλιος, η Σοφία Παπαδόγιαννη, ο Δημήτρης Τσουκαλάς αλλά και ο οικονομολόγος, ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Στη Α’ Αθήνας, πέρα από τους σημερινούς υποψήφιοι θα είναι μεταξύ άλλων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νίκος Φίλης, η Δέσποινα Σπανού και ο Δημήτρης Μπελαντής.
Στην Α’ Πειραιά εκτός από τον Θοδωρή Δρίτσα, υποψήφιος θα είναι και ο Στάθης Λεωτσάκος, μέλος της πολιτικής γραμματείας, ενώ στη Β’ Πειραιά εκτός του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Τζένης Βαμβακά, υποψήφιες θα είναι η Νίνα Κασσιμάτη και η Λία Φράγκου.
Στη Λάρισα υποψήφια θα είναι η ηθοποιός Άννα Βαγενά.
Εγκρίθηκε επίσης η υποψηφιότητα του Χάρρυ Κλιν στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Αυτό που απομένει πλέον στον κ. Τσίπρα και στην ηγετική ομάδα είναι εκτός από τις τελικές παρεμβάσεις για τα λιγοστά κενά που έμειναν στις λίστες των περιφερειών, είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου ο μόνος κομματικός με σίγουρη εκλόγιμη θέση είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.
Στις εκκρεμότητες είναι και η περίπτωση του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, για τον οποίο επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα.
Η περίπτωση Γλέζου
Τέλος να σημειωθεί ότι άγνωστη παραμένει τελικά η τύχη του Μανώλη Γλέζου. Ο ίδιος έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες, κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν περνάει εύκολα. Ο ίδιος παραμένει στις Βρυξέλλες και αυτό είναι ενδεικτικό, καθώς η ενδεχόμενη τιμητική του τοποθέτηση σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν αλλάζει κά