Latest News

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Νίνα Κασιμάτη: Μας ενώνει όλους η ελπίδα που έρχεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες που θα στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχονται μόνο από την αριστερά, “γιατί μας ενώνει ο κοινός στόχος της επιβίωσης και της απόκρουσης των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. 
Αυτό τονίζει η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη σε... συνέντευξή της...
 στο protothema.gr.

Ολόκληρη η συνέντευξη της έχει ως εξής:

1. Ποια ήταν τα πρώτα πολιτικά σας ερεθίσματα;

Πέραν της πολιτικής μου πορείας, που πάντοτε λάμβανε χώρα μέσα στη συλλογικότητα και στα κινήματα,  η μήτρα της πολιτικοποίησής μου είναι τα ακούσματα και οι εικόνες του κοινωνικού μου περιβάλλοντος καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στις γειτονιές του Περάματος και του Κερατσινίου. Καθοριστικό ρόλο στην πολιτική μου συγκρότηση διαδραμάτισε ο αείμνηστος πολυαγαπημένος μου πατέρας Γιώργος Κασιμάτης, ένας αληθινός πολιτικός αγωνιστής και σοσιαλιστής, που αποτέλεσε για εμένα ένα παράδειγμα ζωής για την ένταξή μου στον πολιτικό αγώνα με όρους στράτευσης.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά Αριστερά; Πώς κρίνετε ότι πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι όσο πλησιάζει στην εξουσία αλλάζει στάση;Το ζήτημα της ορολογίας μεταξύ αριστεράς και της δεξιάς είναι τοπογεωγραφικό. Θα σας απαντούσα εύκολα ότι είναι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως δηλώνεται και στον τίτλο. Πέραν όμως των  απόψεων που μπορεί να έχει ο καθένας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνεται ως κόμμα της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Γι’ αυτό και οι πολίτες που θα μας στηρίξουν δεν προέρχονται μόνο από την αριστερά, γιατί μας ενώνει ο κοινός στόχος της επιβίωσης και της απόκρουσης των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Δρούμε σε συγκεκριμένες συνθήκες, σε τόπο και χρόνο και αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε τη μνημονιακή βαρβαρότητα εδώ και τώρα. Όχι σε κάποια απροσδιόριστη μελλοντικά εποχή, όταν οι αντικειμενικές συνθήκες θα έχουν ωριμάσει. Το ζήτημα της ενσωμάτωσης στην εξουσία για ένα αριστερό κόμμα, είναι πραγματικό, έχει αντικειμενική βάση. Υπάρχει διεθνής και εγχώρια εμπειρία αρνητική για την αριστερά, που συνοψίζεται στην ενσωμάτωση του κόμματος στο κράτος, τη μοιραία αυτή σχέση για την αριστερά. Με εφόδια τη μελέτη των προηγούμενων εμπειριών, την ισχυροποίηση του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία μας στα κινήματα, θα αντιπαρέλθουμε την τάση ενσωμάτωσης. Και πάντως δεν επιλέγουμε την παραίτηση από τον αγώνα να αντιμετωπίσουμε και να καταργήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, λόγω φόβου μιας ενδεχόμενης ενσωμάτωσης, θυσιάζοντας τους πολίτες υπέρ μιας – αμφίβολης σε κάθε περίπτωση- ιδεολογικής καθαρότητας. Τα κόμματα της αριστεράς δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους, δεν πρέπει να υπάρχουν ως αυτοσκοποί γιατί τότε μεταλλάσσονται σε γραφειοκρατικούς- εξουσιαστικούς μηχανισμούς,  αλλά οφείλουν να δρουν υπέρ του λαού και του τόπου.


3. Δίνετε μάχη στη Β' Πειραιώς, μια απαιτητική περιφέρεια. Γιατί να σας επιλέξουν οι πολίτες; Τι θέλετε να αλλάξει στην περιοχή σας;
Η Β΄ Πειραιά έχει ιδιαίτερα χτυπηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Ζει τη φτωχοποίηση, την ανεργία, την απειλή να χάσει ακόμα και το σπίτι του, την ανθρωπιστική κρίση. Η βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών πυροδότησε μέχρι και την άνοδο του ακροδεξιού μορφώματος. Η Β΄ Πειραιά της προσφυγιάς, των εθνικών, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού, της καθημερινής αγωνίας και του μόχθου των ανθρώπων δικαιούται να ζήσει καλύτερα. Η πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η μάχη κατά της ανεργίας, η απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και φυσικά η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Επίσης στη Β’ Πειραιά βρίσκεται το εμπορικό λιμάνι και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Πρόκειται για μέσα παραγωγής που μπορούν να αναπτυχθούν, να αυξήσουν το ΑΕΠ, και να προσφέρουν εργασία στους πολύ έμπειρους και ξακουστούς ναυπηγούς και ναυπηγοεπισκευαστές της περιοχής μας, καθώς και σε όλα τα παράλληλα επαγγέλματα του κλάδου. Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας και τον εθνικό μας πλούτο. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θ’ αλλάξουμε τη ζωή. Ενωνόμαστε και νικάμε για τη ζωή μας, τα παιδιά μας, την πατρίδα μας.