Latest News

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τα «κάστρα» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, τα πάνω και τα κάτω των υπολοίπων κομμάτων ανά την Επικράτεια


Η καταμέτρηση αγγίζει τα μισά εκλογικά κέντρα της χώρας και επιχειρούμε μια γρήγορη αποτίμηση του αποτελέσματος, κυρίως τις επιδόσεις των κομμάτων... ανά περιφέρεια.



Από τη μέχρι τώρα ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στην Επικράτεια προκύπτει αβίαστο το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (Α’ και Β Αθήνας, Α και Β Θεσσαλονίκης, Α και Β Πειραιά), καθώς και στις περιφέρειες Κρήτης, Δυτ. Ελλάδας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Θεσσαλίας, κεντρ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Στον Έβρο πλειοψήφησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ στη Ροδόπη κατεγράφη ποσοστό ρεκόρ πάνω από 51,26% και η Ξάνθη φτάνει στο 42,78. Σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Γρεβενά και Καστοριά η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, όπως και στην Θεσπρωτία και στα παραδοσιακά κάστρα Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αργολίδας.

Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία στη Χίο και στη Λέσβο.

Ανομοιογενής ήταν η εικόνα για το Ποτάμι που κινείται από την τρίτη ως την πέμπτη θέση σε πολλές περιφέρειες και φαίνεται να έπαιξαν ρόλο και τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων κατά τόπους και η επιρροή τους.

Η Χρυσή Αυγή μοιάζει να άντεξε στη μεγαλύτερη περιφέρεια, στο λεκανοπέδιο δηλαδή, και αυτή η επίδοσή της την κράτησε στην τρίτη θέση. Αν και στη Β’ Αθηνών έρχεται Πέμπτη, με το Ποτάμι στην τρίτη θέση και το ΚΚΕ στην τέταρτη.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να πληρώνουν πολύ σκληρά την μνημονιακή πολιτική, την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Β’ Αθηνών και στο υπόλοιπο αττικής το ΠΑΣΟΚ έρχεται έβδομο.

Ανισομερής είναι η κατανομή της εκλογικής δύναμης του νεότευκτου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο δεν κατόρθωσε να εξέλθει από τη Βουλή επειδή εμφανίζεται με εκλογική επίδοση κάτω από την Τελεία του Απόστολου Γλέτσου στη Β’ Αθήνας. Καλές επιδόσεις είχε στην Κρήτη, στην Αχαία, στην Θεσσαλία, όπου φαίνεται να έπαιξαν ρόλο και τα ισχυρά ονόματα στα ψηφοδέλτια.

Ενώ, εξαιρετικά ανισομερείς επιδόσεις είχε σε πολλές περιφέρειες, όπου προφανώς τα ψηφοδέλτιά του δεν τράβηξαν. Πιο σταθερή εικόνα εμφανίζουν οι ΑΝΕΛ με εντυπωσιακή επίδοση γύρω στο 6% στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και σε Α’ και Β’ Αθήνας, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Δωδεκάνησα..

Εντυπωσιακό το πλασάρισμα της Ένωσης Κεντρώων και της Τελείας του Απόστολου Γλέτσου που με ποσοστά 1,84% και 1,78%, ως τώρα, αποτελούν μεγάλες εκπλήξεις, αφήνοντας πίσω το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Πράσινους-ΔΗΜΑΡ που εξαφανίζονται.