Latest News

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Προεδρικές Εκλογές: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία. Η διαδικασία, ο στόχος, οι αριθμοί


Προεδρικές Εκλογές: Σήμερα η πρώτη  ψηφοφορία. Η διαδικασία, ο στόχος, οι αριθμοίΣήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαδικασία  ξεκινά στις 7 το απόγευμα...
της Τετάρτης.


Με βάση το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Boυλή ενεργείται με ονομαστική ψηφοφορία». Η ψηφοφορία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καθώς στο άρθρο 140 παρ. 4 ξεκαθαρίζεται ότι «της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση».
Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και κάθε βουλευτής αναφέρει το όνομα του υποψηφίου που ψηφίζει, αλλιώς η ψήφος του καταχωρείται στα «παρών».

«H oνoμαστική ψηφoφoρία για την εκλoγή Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας διεξάγεται πάντoτε με oνoμαστική κλήση» από τους ψηφολέκτες.
«Kάθε βoυλευτής μετά την oνoμαστική κλήση τoυ αναφέρει τo όνoμα της πρoτίμησής τoυ, ενώ oι ψηφoλέκτες σημειώνoυν, καθένας χωριστά, την ψήφo κάθε βoυλευτή. βoυλευτές πoυ δεν επιθυμoύν να εκφράσoυν την πρoτίμησή τoυς υπέρ oρισμένoυ πρoσώπoυ δηλώνoυν "παρών". Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιoλόγηση της ψήφoυ».


Για την εκλογή Προέδρου κατά την πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι) και στην τρίτη ψηφοφορία τα 3/5 των βουλευτών (180 ψήφοι).

Υποψήφιοι μπορεί να είναι μόνο όσοι προταθούν από τα κόμματα: «Η Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Koινoβoυλευτικές Oμάδες. Δικαίωμα πρότασης επίσης έχει και η κατά την έννοια τoυ άρθρoυ 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Boυλή».

Η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα γίνει επίσης με την παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την άδεια που παρείχε ο εισαγγελέας των φυλακών. Αντίστοιχη άδεια αναμένεται να δοθεί και στον προσωρινά κρατούμενο στις φυλακές Ναυπλίου, ανεξάρτητο πλέον, βουλευτή Στάθη Μπούκουρα.
Ο στόχος, οι αριθμοί
Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι 180, το ενδιαφέρον στρέφεται σε τρία άλλα κρίσιμα νούμερα: 170, 165 και 121.
Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι στην πρώτη ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει 164 με 165 ψήφους, με το βλέμμα πάντα στην τρίτη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει εάν η χώρα θα πάει σε εκλογές.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει κάποιο πήχη για την προεδρική εκλογή και ότι «σημασία έχει το τέλος της διαδικασίας». Ωστόσο, παρατηρητές αναφέρουν ότι όποιο αποτέλεσμα κάτω από τους 160 βουλευτές θα θεωρηθεί αρνητικό, ενώ το όποιο αποτέλεσμα πάνω από 170 βουλευτές θα θεωρηθεί επιτυχία.
Μέχρι στιγμής εκτός από τους 155 βουλευτές της δικομματικής, το Σταύρο Δήμα έχουν δηλώσει ή φέρονται να έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν οι Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Οικονόμου. Αν και οι δύο προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος δεν έχουν τοποθετηθεί, προσμετρώνται από τη δικομματική στα υπέρ.
Ο Βασίλης Καπερνάρος κλείνει όπως έχει πει ο ίδιος προς το «όχι», η Νίκη Φούντα δήλωσε πως δεν θα υπερψηφίσει αλλά άφησε ανοιχτό να αλλάξει στάση στην τρίτη ψηφοφορία. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο Βύρων Πολύδωρας. Ο ίδιος τονίζει πως θα καταψηφίσει αλλά θα κρατήσει την ίδια στάση μέχρι τέλους;

Αποφασισμένοι να καταψηφίσουν έχουν δηλώσει ή φέρονται οι Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος (ο οποίος οδεύει πάντως προς το Ποτάμι), Θόδωρος Παραστατίδης. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η Έλενα Κουντουρά και ο Παύλος Χαϊκάλης στους οποίους προσέβλεπε το Μαξίμου έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, όπως και η Νίκη Φούντα της ΔΗΜΑΡ.