Latest News

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Το "Λιμάνι της Αγωνίας" χτυπάει δύο φορές...


Είναι για πρώτη φορά ίσως που το "Λιμάνι της Αγωνίας" στέλνει και δεύτερη ανακοίνωση μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...



του Πειραιά. 

Αυτή τη φορά σχολιάζει τα θέματα με την επέκταση της Κυριακάτικης Αγοράς (Παζάρι) και την παραχώρηση μέρους της Πλατείας Κοραή στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
Κυριακάτικης Αγοράς (παζάρι) 
"Το ΛτΑ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις απόψεις του για τον τρόπο λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς (παζάρι) και την αναγκαιότητα  διαμόρφωσης  ενός οριοθετημένου χώρου, με ομοιόμορφους πάγκους και τέντες. Το παζάρι δεν πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα καταστήματα, αλλά να προσφέρει μαζί με αυτά ζωντάνια και ομορφιά στην πόλη.Με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμεκαταλήξει , ύστερα από διαβουλεύσεις, σε αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία της, όμως ο νυν Δήμαρχος κ. Μώραλης αποφάσισε να τις τροποποιήσει, επεκτείνοντας  την Κυριακάτικη Αγορά και  παραβλέποντας την ανάγκη για  ομοιομορφία των κατασκευών. Εμείς εξακολουθούμε να ζητάμε την οριστική λύση για το θέμα της Κυριακάτικης Αγοράς, καθώς η σωστή οργάνωση της θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά θα προστατέψει και τους  ίδιους  τους μικροπωλητές   από τις επιλογές της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Μώραλης ανακοίνωσε ότι τη φύλαξη της Κυριακάτικης Αγοράς θα την αναθέσει  σε ιδιωτική εταιρεία. Το ΛτΑ διαφώνησε με την απόφαση αυτή, καθώς καμία ιδιωτική εταιρεία δε δικαιούται να διενεργεί ελέγχους σε ανθρώπους, ούτε φυσικά να επιβάλει τιμωρίες. Την επίβλεψη της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς μπορεί ν’αναλάβει οποιοσδήποτε υπάλληλος του Δήμου Πειραιά,με εντολή Δημάρχου και σε συνεργασία με την Αστυνομία.Όμως, ο κ. Μώραλης, φαίνεται να είναι σαφώς προσανατολισμένος στη σταδιακή εκχώρηση των υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες".

Παραχώρηση μέρος της Πλατείας Κοραή στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά
"Το Δ.Σ. αποφάσισε, επίσης, τη δωρεάν παραχώρηση μέρους της Πλ. Κοραή στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά προκειμένου να πωληθούν από την εταιρεία «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.» σε εκπτωτικές τιμές βιβλία και τα κέρδη από τις πωλήσεις να δοθούν στην Εκκλησία, για την κάλυψη των δαπανών για συσσίτια και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Εκπαιδευτηρίου της.
Επισημάναμε, ότι αυτό είναι παράνομο, καθώς  υπάρχει νόμος που απαγορεύει την πώληση βιβλίων σε υπαίθριους χώρους από τρίτους, πέραν των φορέων των εκδοτών και των βιβλιοπωλών,  αλλά και διότι πίσω από την παραχώρηση κρύβεται μία αμιγώς εμπορική δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιτραπεί παραχώρηση  κοινόχρηστου χώρου για αυτή την αιτία. Τέλος, υπογραμμίσαμε  τη σοβαρότατη ζημία που θα υποστούν οι βιβλιοπώλες της πόλης μας.
Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία του Δ.Σ. προχώρησε στην υπερψήφισή του αιτήματος, όπως έκανε και με την παραχώρηση άλλων πλατειών στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Η δημοτική αρχή  πρέπει να κατανοήσει  ότι  υπάρχουν  νόμοι και κανόνες και να επιλέξει  να διοικήσει την πόλη  σύμφωνα με αυτούς".

@ Φαίνεται πως το Λιμάνι της Αγωνίας χτυπάει δύο φορές...