Latest News

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ποιοι είναι οι 16 ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο


Παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων, στελέχη της ΕΠΟ και διαιτητές, είναι μεταξύ των 16 υπόπτων για κακουργήματα και πλημμελήματα για συγκρότηση...
εγκληματικής οργάνωσης. 
Μετά την πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησε ο αθλητικός εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας προέβη στην άσκηση ποινικών διώξεων σε 16 ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τόνισε πως έχουν ασκηθεί διώξεις σε 16 πρόσωπα και κατηγορούνται για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συν τοις άλλοις για δωροδοκία και δωροληψία, ωστόσο δεν μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα των διωκόμενων ποινικά καθώς ακόμα δεν έχει αρθεί το απόρρητο.
 Ο προϊστάμενος, επιπλέον πρόσθεσε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ πως έχουν ασκηθεί διώξεις τόσο σε επίπεδο κακουργήματος, όσο και σε βαθμό πλημμελήματος.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο προέδρους ομάδων, δύο μέλη της ΚΕΔ και διαιτητές.

Ειδικότερα, το πολυσέλιδο πόρισμα που έχουν συντάξει οι εισαγγελέας Αρ. Κορέας και Ελένη Σίσκου περιγράφεται η δράση εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αποκόμιζε τεράστια κέρδη από το στοίχημα και ωφέλησε ή κατέστρεψε οικονομικά ποδοσφαιρικές ομάδες . Συνολικά διώκονται 16 άτομα στα οποία οι εισαγγελείς άσκησαν ποινικές διώξεις για σειρά κακουργηματικών πράξεων ολοκληρώνοντας την έρευνα τους για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι εισαγγελείς μετά από πολύμηνη έρευνα και αφού εξέτασαν συνολικά 16 υπόπτους για εμπλοκή στην υπόθεση, προχώρησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων για:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

-Απάτη κατά συναυτουργία, κατέξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος

-Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ'έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος και'επάγγελμα και συνήθεια

-Δωροδοκία και δωροληψία για αλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους που αριθμεί 173 σελίδες εκτιμά ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιορικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της δράσης ττης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσα. Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη, συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ενα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο. Στα συμπεράσματά του ο απερχόμενος αθλητικός εισαγγελέας βασιστηκε κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικιές συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο ποολυςέλιδο πόρισμα. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.
Η εισαγγελία της Αθήνας δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες διώκονται δυο παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων (ΠΑΕ), 4 παράγοντες της ΕΠΟ, δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησιας, τρεις διαιτητες και πέντε μέλη άλλης επιτροπής.